Un parinte singur poate ajunge, uneori, mai repede la capatul puterilor. De ce? Pentru ca, sa cresti un copil poate fi o calatorie anevoioasa, cu suisuri si coborasuri, furtuni si vijelii, dar si zile insorite si pline de bucurii.
Este destul de greu sa cresti un copil atunci cand sunteti doi, dar trebuie sa recunoastem atunci cand exista un singur parinte dificultatea ajunge la un alt nivel. Cu toate acestea, in intreaga lume exista familii monoparentale si parinti care isi cresc singuri si cu succes copiii. Mai jos am pregatit cateva sfaturi, care sa-ti faca drumul de parinte singur mai usor:
Ești părinte singur? Ai grija de tine!
Acorda-ti timpul si ingrijirea suficienta. Nu ai nevoie de o excursie la un spa de lux, ci de cateva minute in care sa petreci timp cu tine. E foarte usor sa-ti neglijezi nevoile de baza, mai ales cand nu mai ai un partener care sa-ti reaminteaza diverse lucruri. Asigura-te mereu ca ai mancat suficient, ca te-ai odihnit exact cat aveai nevoie. Mai mult decat atat, incearca sa adaugi cateva momente, in care sa faci exercitii fizice, ori de cate ori ai timp. Sportul de va ajuta sa-ti relaxezi atat corpul cat si mintea.
Nu ai nevoie de un abonament valabil un an la sala, poti merge la plimbare cu bicicleta sau la alergat impreuna cu copilul tau.
Intareste-ti fortele!
Poate fi dificil sa mergi in fiecare sambata la locul de joaca, ca parinte singur si sa vezi cuplurile cum se bucura impreuna cu cel mic, sau sa-ti petreci serile de weekend blocat in casa din cauza unei raceli. Incearca sa te imprietenesti cu parintii in situatii similare cu a ta. Sa gasesti mame si tati singuri, cu care sa petreci putin timp te poate scoate din rutina si iti poate imbunatati viata sociala.
Un părinte singur are nevoie de o comunitatea!
O comunitate puternica poate oferi sprijin emotional si un sentiment de apartenenta, acestea fiind antidoul perfect impotriva sentimentului de singuratate pe care ti-l da un parinte singur. Este foarte important sa existe un cerc social cat mai divers. Comunitatea nu trebuie sa fie formata strict din parinti singuri.
Accepta ajutor!
Pentru unii acest lucru este mai usor de zi decat de facut. Este foarte posibil sa nu accepti sentimentele coplesitoare, din moment ce ai decis sa fii o mama singura. Totusi acest lucru nu trebuie sa schimbe faptul ca si tu, ai uneori nevoie de ajutor sau sprijin. Poti apela fara probleme la ajutor din partea parintilor tai, sau a prietenilor atunci cand ai nevoie de putin timp cu tine, sau cand treburile casnice te coplesesc.
Nu fi invidioasa pe cuplurile din jurul tau!
Nu trebuie sa traiesti mereu cu iluzia partenerului perfect. Sa cresti un copil nu e usor, dar nu e nici imposibil. Este posibil sa vezi situatii in care soti iubitori isi ajuta nevestele si sunt implicati in viata copiilor lor. Totusi asta nu inseamna ca totul merge bine in caznicia lor. Realitatea este ca, toata lumea are probleme, chiar si oamenii casatoriti. Familia monoparentala are si ea propriile avantaje. Poate fi mult mai simplu sa te gandesti la nevoile unei singure persoane, cu exceptia ta.
Mai mult decat atat, invidia constanta se poate transforma in resentimente si amaraciune, sentimente care nu vor fi benefice vietii tale de zi cu zi. Incearca sa te concentrezi pe lucruri pentru care sa multumesti, cum ar fi parintii sanatosi si copilulminunat pe care ii ai.
Părinte singur? Să ai mereu pregatit un plan de urgenta!
E miezul noptii si copilul are febra, iar tu nu ai ibuprofen in casa? Sau te confrunti cu o raceala si nu ai suficient timp sa te ocupi singura de copilul tau?
Este foarte important sa fii pregatita pentru aceste tipuri de situatii. Afla daca poti apela la prieteni sau bone in caz de urgenta. Chiar daca serviciile de babysitting pot fi costisitoare, ele pot oferi ajutor destul de repede. In plus poti realiza o „ lista de urgenta” cu prieteni si membrii ai familiei pe care sa ii suni in cazul in care ai nevoie de ajutor.