Plictiseala. Cum să depășești cu dreptul aceasta etapa alături de copilul tău?

PLICTISEALA. CUM SĂ DEPĂȘEȘTI CU DREPTUL ACEASTA ETAPA ALĂTURI DE COPILUL TĂU?

Plictiseala. E buna? Rea? Utila? Nici nu mai conteaza. Un lucru e clar:  cercetările au arătat că plictiseala este, de fapt, bună pentru copii, pentru că încurajează creativitatea și independența, cei mai mulți din noi, părinții, ne grăbim să găsim o soluție atunci când ne auzim mititelul spunând că s-a plictisit.

 

Plictiseala apare atunci când copilul nu mai este absorbit de joc. Sau poate că este obișnuit cu cursuri sau activități programate. Oricum ar fi, rezultatul este același – copilului îi lipsește conexiunea care îl face să fie implicat și să se simtă încrezător în sine. Deși i-ai putea sugera ceva distractiv, șansele sunt ca micuțul să dezaprobe propunerea ta. Tocmai de aceea îți propunem 7 modalități de a depăși plictiseala, utilizând instrumente care se vor plia pe nevoile copilului și îl vor face să iasă din starea aceasta.

  1. Plictiseala: începe restartarea

Inspiră. Expiră. Amintește-ți că micuțul tău este în ordine. Lucrul cel mai important de care are nevoie copilul tău în acest moment este conectarea iar tu ești cea mai potrivită persoană pentru a realiza acest lucru. Când copilul nu se simte conectat, nici chiar cea mai tare jucărie sau aventură nu-l va face să depășească starea de plictiseală.

  1. Nu repara totul

Nu te chinui să găsești soluții miraculoase și nu îi oferi sugestii nemaipomenite. Dorința de a fi lângă el și atenția pe care i-o acorzi, reprezintă toate nevoile copilului din acel moment.

  1. Apropie-te de copil

Lasă tot ceea ce faci și mergi lângă copil. Fă-ți simțită prezența și lipsa de griji legată de situație. Oferă-i contact fizic, întrebându-l dacă ar vrea să-l mângâi pe frunte sau i-ar plăcea un masaj la degețele.

  1. Ascultă-l cu atenție

Indiferent ce are să-ți spună copilul, ascultă-i fiecare cuvânt legat de cât de îngrozitoare este plictiseala. Empatizează cu el spunându-i „Ohh, ești plictisit, nu? Hmmm. Nimic de făcut…Wow, nimic de făcut…”

  1. Plictiseala: nu te descuraja

Copilul tău se poate simți la fel de plictisit, dar nu îți face griji, pentru că este nevoie de timp. Ca orice recipient care este gol și are nevoie de ceva vreme pentru a se umple la loc, așa se întâmplă și cu copilul. Rămâi calmă, continuă să-l asculți și oferă-i conexiune.

  1. Nu îl judeca

Lasă-l să plângă dacă simte să facă acest lucru. Rezistă nevoii de a-l judeca, rezistă să-l numești leneș sau nerecunoscător. Copilul tău are nevoie de un plâns bun pentru a se descărca de stare și de a se plânge de cât de lipsită de distracție este viața în acest moment.

  1. Fă-l să râdă

După nori, apare și soarele, așa cum și după plâns, vine râsul. După 10-15 minute de la începutul stării de plictiseală sau plâns,  încearcă să-l faci pe cel mic să râdă. Fie testați legați la ochi diferite alimente, fie pui copilul să îți facă o schimbare de look, important este să apelezi la umorul copilului și să-l faci să râdă.

 

 

My title page contents