Urania Cremene ne place si ne inspira. Si atunci am vrut sa aflam cum faci sa mentii energia unui copil la cote inalte dupa ce il iei de la scoala si/ sau de la gradi.
Ce faci ca sa iti iasa? Cum faci ca sa ai un copil viu? Energic?
„In primul rand, il relaxezi. Pentru a avea energie, are nevoie sa se relaxeze, dupa o zi intreaga in care a acumulat informatie. Dupa o zi in care a stat in banca, a incercat sa faca ceea ce i s-a cerut, nu a avut timp sa se joace, sau sa interactioneze profund.”, spune Urania Cremene.
Nevoi diferite
„Copiii sunt diferiti si au nevoi diferite, dar cred ca cel mai gresit ar fi sa-l taram in continuare la alte activitati, imediat dupa scoala. Engleza, pian, tenis, in fiecare zi altceva. Sigur, e mai bine ca un copil sa mearga la inot, decat sa stea la calculator. Dar si la bazin are de ascultat comenzi, sa se conformeze, sa faca ceea ce trebuie facut. S-ar relaxa mult mai repede un copil, daca acest inot ar fi inlocuit de timp cu un parinte, tot intr-o piscina poate, dar fara reguli. Joaca. Copiii au nevoie de joaca libera, de timp cu ei insisi, de liniste, de conectare, de prieteni. Putem pastra o activitate sau doua pe saptamana, dar atat”, considera specialista in parenting.
Joaca libera
Dupa scoala si gradinita, da-i copilului tau libertate. „Copilul este mai degraba energic, fizic? Un sport poate fi o idee buna. Ii place sa deseneze? Poate un atelier de pictura ar fi solutia. Refuza categoric sa mai faca pian? Daca nu reusim sa identificam cauza (cateodata pur si simplu nu reuseste sa se conecteze cu profesoara/profesorul), poate ii place dansul sau un alt instrument. E suficient “trebuie” la scoala. Dupa, ar fi mai bine sa gasim o activitate care chiar ii face placere.”, ne explica experta in parenting.
Urania Cremene te sfatuieste sa vorbesti cu al tau copil
E bine sa nu eziti sa te apropii de copilul tau. Sa vorbesti cu el. Sa te sfatuiesti cu el. „Am putea chiar intreba copilul ce si-ar dori sa faca dupa gradinita sau scoala si sa vedem in ce masura ii putem satisface dorintele. Putem gati impreuna. La fel de bine, putem chema prieteni la masa, putem merge la o librarie si rasfoi carti, putem pur si simplu sa mergem in parc… Dupa gradinita sau scoala as alege verbul “a fi”, nu “a face”. Impreuna, desigur.”, considera Urania Cremene