Urania Cremene: “nu exista nicio cheie a succesului” pentru mersul cu drag la scoala

Urania Cremene

Urania Cremene ne spune ca “nu exista nicio cheie a succesului” pentru mersul cu drag la scoala. Oh! Si ce bine ca azi e din nou vineri. Prilej de ragaz si pentru mici si pentru mari. Momente de pauza si de respiro pentru sufletele si piciorusele obosite.

 

Sunt curioasa sa aflu daca exista o cheie a succesului pentru a-i determina pe copii sa mearga cu drag la scoala si/ sau la gradi. Daca exista un secret pe care eu nu l-am aflat. Si am dat fuga sa o intreb pe Urania Cremene.

„In primul rand, pe copil nu-l poti determina sa faca nimic, in general :). “Drag” si “a determina” nu se potrivesc in aceeasi propozitie”, isi incepe Urania Cremene hotarata discurusul. Si tot ea il continua: ” Nu este despre a-l determina, ci despre a-i crea contextul potrivit, in asa fel incat sa-si doreasca. Cred ca pregatirea terenului pana acolo este foarte importanta. Ce i se spune copilului, inainte sa calce pentru prima data pragul unei gradinite sau scoli? Cum este privita invatarea in familie si ce face fiecare membru al familiei, in acest sens? Cum a fost aleasa gradinita sau scoala? Ce stie cadrul didactic despre copil, dar parintele despre cadrul didactic? In ce masura si-au propus sa vorbeasca aceeasi limba? Cum sunt tratate greselile, si de o parte si de alta? Care este responsabilitatea parintelui, dar a cadrului didactic?

Exista sau nu exista o cheie a succesului?

De foarte multe ori, un cadru didactic lipsit de har sau pregatire, va arunca lipsa lui de nestiinta in curtea parintelui, reprosandu-i acestuia ca “copilul se fataie la ore, deranjeaza, nu este atent”. Este responsabilitatea cadrului didactic sa-si faca orele interesante. Sa implice copiii, sa schimbe activitatile intr-o ora, in asa fel incat sa hraneasca copiilor curiozitatea, sa previna plictisul. Este responsabilitatea parintelui sa vorbeasca copilului despre scoala cu drag. Nu cu “trebuie”, sa sustina copilul, nu sa-l oblige. Ba dimpotriva sa motiveze cererile. Sa nu taie aripi, prin incercarea de a-l face la fel de bun precum… altii par a fi. Sa nu mai compare. Sa aiba rabdare cu ritmul de crestere a fiecarui copil. Tot ce-am enumerat mai sus este cea mai mica lista a acestei “chei a succesului”, intelegand ca nu exista una. Dar este un punct de plecare…”, ne indica specialista in parenting.

 

My title page contents