“ Nu mai plange!”. De cate ori pe zi spui asta? Ei bine, un parinte se confrunta cu multe emotii din partea copilului sau, chiar si pe parcursul unei singure zile. De aceea, din cand in cand poate fi prea mult. Bineinteles, emotiile sunt exprimate cu ajutorul plansului, iar cand situatia escaladeaza, tentatia este sa il faci sa se opreasca.
Cu siguranta ti s-a intampla sa spui fraze de genul:
„Nu mai plange! Opreste-te!” sau
„Shhh, toata lumea se uita la tine!”
„Liniste!”
„Nu mai plange ca altfel iti dau eu motive sa plangi!”
Din pacate, de fiecare data cand emotiile unui copil sunt negate sau minimalizate, iti ingreunezi situatia si mai mult. Parintii reusesc in putine ocazii sa isi determine copiii sa se opreasca din plans, si este mai probabil, ca dupa rostirea unor fraze de tipul celor de mai sus, sa aiba nevoie de mai mult suport.
Plansul e un MESAJ
Atunci cand plang, copiii transmit un mesaj, iar daca parintele nu il aude, ei vor fi din ce in ce mai zgomotosi din dorinta de a-si comunica nevoile. Ceea ce au cu adevarat nevoie in astfel de momente, este intelegere si empatie.
Un parinte trebuie sa stie ca plansul este in regula. Este un mod sanatos si necesar pentru copii de a-si exprima sentimentele si nu trebuie cenzurati. Atunci cand un parinte spune „Nu mai plange!”, nu face decat sa invalideze ce simte copilul.
E ok sa plangi
De asemenea, este bine sa ai in vedere ca plansul este intotdeauna adecvat. Indiferent care este motivul supararii unui copil, este ok sa planga din acea cauza. Chiar daca parintelui i se pare neinsemnat, copilul are o perspectiva diferita asupra lumii. Multi parinti au probleme cu faptul, ca ai lor copii isi exprima emotiile in public prin intermediul plansului, gandindu-se ca nu se cade, si temandu-se de reactiile si judecata celor din jur. Copilul va invata regulile de buna purtare la momentul cuvenit, insa mai importante decat conventiile sociale sunt empatia si intelegerea, nu tacerea.
Nu il da pe silent!
Cateodata, chiar daca nu vrei sa ii spui copilului tau sa se opreasca din plans, nu stii sa ii comunici altceva. Multe persoane, care acum sunt parinti, au fost invatate sa-si ignore emotiile. Stim ca perienta unui copil, care isi exprima tristetea, furia, dezamagirea, poate fi foarte provocatoare. Foloseste aceste situatii, pe care care copilul tau le creeaza, drept o oportunitate de a te vindeca pe tine insuti.
In momentele in care intervine plansul, uite ce ai putea sa ii spui copilului tau:
-
Este in regula sa fii trist;
-
Inteleg ca iti este greu;
-
Sunt alaturi de tine;
-
Povesteste-mi ce e cu tine;
-
Te aud;
-
Ce s-a intamplat a fost cu adevarat infricosator/ dezamagitor/suparator etc;
-
O sa rezolvam impreuna situatia;
-
Te ascult;
-
Sunt aproape. Vino la mine cand esti pregatit;
-
Nu e corect …
De asemenea, este ok sa nu spui nimic. Sunt momente cand cuvintele nu sunt necesare si consolarea prin gesturi fizice sau prin simpla prezenta este suficienta.