10 reguli de igienă alimentară – nu le încălca! Uneori, bolile vin și din farfurie. Specialiștii Sănătos de mic – program național de educație nutrițională pentru preșcolari – îți spun cum să păstrezi și pregătești alimentele și ce reguli de igienă alimentară trebuie să respecți, pentru a-ți feri familia de boli.
Alimentele nesigure sau pregătite în condiții de igienă precară ne pot îmbolnăvi. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că alimentele nesigure, conținând bacterii periculoase, virusuri, paraziți sau alte substanțe chimice sunt cauza declanșării a peste 200 de boli, de la diaree la cancere. Se estimează că 600 de milioane de oameni din întreaga lume – aproape 1 din 10 oameni! – se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor contaminate. În rândul copiilor mai mici de 5 ani se înregistrează 125.000 de decese în fiecare an, din cauza alimentelor contaminate, ținute și pregătite în condiții de igienă precară.
10 reguli de igienă alimentară pe care trebuie să le respecți:
– Spală-te pe mâini minim 20 de secunde, insistând în jurul unghiilor și în spațiile dintre degete.
– Spală suprafața de lucru înainte de a pregăti masa, cu soluții special destinate acestui scop.
– Utilizează planșe de lucru diferite pentru carne și legume, pentru a evita contaminarea reciprocă. Dacă folosești o singură planșă de lucru, ai grijă să o speli cu detergent de vase și să clătești bine înainte de a pregăti un alt aliment.
– Spală legumele și fructele (inclusiv pe cele a căror coajă nu se consumă, cum sunt citricele) sub jet de apă.
10 reguli de igienă alimentară. Cum verifici alimentele?
Alimentele alterate, vechi, păstrate în condiții improprii te pot îmbolnăvi. Ai grijă să le verifici:
– Oul se verifică prin introducerea într-un vas cu apă; ouăle vechi se ridică la suprafață – nu le mai folosi!
– La carne se verifică atât culoarea, cât și consistența și mirosul. Când este presată, carnea proaspătă trebuie să revină rapid la forma inițială și trebuie să să nu prezinte miros de produs alterat.
– Când pregătești pește verifică înainte dacă branhiile sunt lipite de urechi, solzii sunt lucioși, elasticitate păstrată; mirosul trebuie să fie cel caracteristic de pește.
10 reguli de igienă alimentară. Cum păstrezi corect alimentele?
- Laptele trebuie ținut la frigider, în ambalajele inițiale, netransparente, pentru a evita pierderea de vitamina B2, la contactul cu lumina. În funcție de procesul tehnologic la care a fost supus, proces ce influențează cantitatea/tipul de floră distrusă prin prelucrare, laptele are o durată de valabilitate mai mare sau mai mică (laptele UHT poate fi conservat 6 luni la temperatura camerei, cel pasteurizat rezistă 2-3 săptămâni numai în frigider). După această perioadă, consumul acestora prezintă risc pentru sănătate;
- Ouăle și carnea se păstrează doar în frigider. După decongelare, carnea NU se mai recongelează. Decongelarea cărnii se face lent, pentru a se evita spargerea celulelor și pierderea de lichid celular sau extracelular (interstițial) și la temperatură redusă în frigider. Decongelarea se poate face şi rapid la microunde, pentru evitarea contaminării sau a creșterii florei microbiene deja existente.
- Grăsimile alimentare trebuie ținute la temperatură scăzută, ferite de lumină sau surse de oxigen pentru a preveni degradarea (râncezirea) lor.
- Alimentele deja preparate vor fi răcite în maximum 2 h și vor fi păstate în frigider 1-3 zile. Prin congelare, durata de păstrare crește. Când cantitatea congelată e mai mare, se recomandă a fi porționată pentru a se putea decongela doar cantitatea consumată în ziua decongelării;
- Verifică periodic temperatura frigiderului (-1 până la +4 grade Celsius) și a congelatorului (-180C)!