3 metode de disciplinare care iti saboteaza autoritatea ca parinte

Autoritatea in forma pura este rezultatul increderii,  pe care oamenii o au in calitatile de lider ale unei alte persoane. Aceasta regula se aplica indiferent ca te afli la conducerea unei companii sau a propriei gospodarii. O alta forma de impunere a autoritatii este prin cultivarea fricii. Ambele variante functioneaza, insa feedback-ul este complet diferit. Azi, 3 metode de disciplinare care iti saboteaza autoritatea ca parinte.

 

Aceleasi principii se aplica si in cazul parenting-ului, care pana la urma este o forma de manifestare a leadership-ului. Atunci cand un parinte disciplineaza prin intermediul pedepsei, influenta asupra copilului este sabotata, luptele de putere devin o frustrare zilnica, disciplina se face mai greu iar relatiile parinte – copil se deterioreaza. In schimb, o varianta este ca parintele sa faca in asa fel, incat copilul sa inteleaga ca a gresit si sa il ajute sa corecteze greselile.

Pentru a face leadership eficient ca parinte, reevalueaza aceste trei metode de displina.

Time out-ul sau statul la colt.

Este o metoda de disciplinare cu traditie, insa aceasta este o experienta traumatizanta, deoarece confrunta copilul cu sentimentul de separare. Trimiterea copilului la colt starneste emotii foarte puternice pentru acesta, care se alarmeaza. Aceasta alarmare il determina sa fie precaut, iar parintele are sentimentul ca tehnica functioneaza, dar de fapt aceasta este sursa de anxietate pentru copil. Metoda este asociata si cu starnirea frustrarii, care mai departe conduce la probleme de agresivitate. Cand un parinte foloseste time out-ul, frica recurenta de separare si izolarea sociala intrerup legatura parintelui cu copilul, iar atunci cand conectarea se pierde si influenta se pierde.

Privarea de privilegii si de lucruri.

Este o modalitate prin care parintii folosesc, ceea ce copiii lor iubesc impotriva acestora. Ce trebuie sa aiba in vedere un parinte, este ca privarea de anumite obiecte este justificata in momentul, cand respectivul obiect sau privilegiu este abuzat de copil, si nu ca modalitate prin care copilul este facut sa plateasca pentru neascultare.

Invinuirea.

Foarte multi parinti folosesc aceasta metoda, fara ca macar sa isi dea seama. „M-ai dezamagit!” sau „Ce e in neregula cu tine?” sunt fraze care trezesc un sentiment de vina in copil, care va incerca sa isi schimbe comportamentul pentru a nu mai dezamagi. Cuvintele sunt asemenea unor seminte, care sunt plantate in sufletul copilului si incoltesc sub forma indoielilor ca nu este suficient de bun. Invinuirea este un motivator slab si saboteaza influenta parintelui. Foloseste cuvinte de incurajare pentru imbunatatirea comportamentului, si nu cuvinte care induc vina.

 

Articol inspirat de creativechild.com
My title page contents