Dr. Shefali Tsabary promoveaza parenting-ul constient, prezent si ancorat in realitatea zilei de azi. Parentingul constient se bazeaza pe ideea ca pruncii nostri au puterea sa declanseze un proces de transformare atat de puternic intr-un parinte, incat acesta sa fie dispus sa creasca si sa invete alaturi de copilul sau. Cu alte cuvinte, a creste un copil este echivalent cu a ne creste si pe noi ca parinti. Asadar, iata 3 METODE puternice prin care putem educa un copil anxios.
Si totusi, cum faci sa cresti copii anxiosi si sa ramai parinte constient?
Cand ii vedem obsedati de detalii si ingrijorati de fiecare nor, stresati de orice pas nou pe care il au de facut, e ca si cum ne-ar arde pielea si ne vine sa ne intrebam: vor fi vreodata liberi si fara de griji?
Sa cresti un copil senin este Biblia parentingului. Si mai prespus de asta…sa il cresti astfel incat el sa fie fericit, senin, un om de succes. Si daca ar fi ceva care ar putea sa puna o piedica in calea acestor deziderate, atunci singurul lucru ar fi anxietatea. Acesta este un element care aduce disperare, confuzie si turmentare in familii. Sa fii martor la starea de anxietate a copilului tau.
Ce trebuie sa retii este ca e important sa cresti si tu ca parinte pentru ca sa poti ingriji bine un copil?
Ce inseamna asta? Insemna ca pana cand noi, parintii, nu ne ocupam de noi insine si nu devenim constienti de propriul nostru bagaj emotional ( pe care il caram dupa noi incostient), nu vom fi in stare sa ne crestem copiii astfel incat ei sa devina cine sunt meniti sa fie.
Atata vreme cat nu ne schimbam pe noi ca si parinti, nu vom fi in stare sa ne eliberam copiii.
Iata 3 instrumente puternice pe care le poti folosi ca sa il ajuti pe copilul tau sa coopereze cu anxietatea:
METODA 1
Fii constient de propria ta anxietatea cand te afli in jurul cuiva anxios.
Multi parinti au reactii inconstiente la adresa anxietatii copiilor lor. Fara sa isi dea seama, ei reactioneaza in feluri care sunt mai mult neproductive decat folositoare.
-
NU LE TINETI PREGELERI, NU LE DATI SFATURI, NU LE DATI ORDINE, NU II CONTROLATI
-
NU LE DATI INSTRUCTIUNI, NU II FACETI DE RUSINE, NU LE PUNETI INTREBARI
Toate aceste tipuri de instincte apar din cauza anxietatii parintilor si nu au nicio legatura cu tipul de anxietate pe care il au de infruntat copiii in acest moment.
Aceasta este cheia prin care poti intelege cum propria ta anxietatea poate perpetua anxietatea copiilor.
Mai bine:
FII ATENT – Observa atunci cand propriul tau corp devine anxios. Acorda atentie pulsului tau, umerilor tai, pozitiei maxilarului tau si stomacului. Daca simti vreun tip de anxietate, atunci e timpul sa te intorci spre tine si sa incerci sa te usurezi fie prin respiratii adanci, fie printr-o plimbare, fie prin rostirea de afirmatii pozitive. Daca incerci sa iti ajuti copilul atunci cand tu insuti esti anxios e o pierdere completa de timp.
INTREABA-TE – un proces cheie in cadrul parentingului constient este sa devii constient de propria ta energie in acel moment, mai ales de energia ta anxioasa.
Pune-ti intrebari de felul:
- Ce ma macina atata acum? De ce ma rascoleste asta acum?
- De ce imi aduce aminte asta?
- Cum ii pot ajuta mai bine pe tine daca eu insami sunt asa ravasita?
FA O ALEGERE CLARA – ODATA CE ESTI constient de propria ta anxietate, poti face o alegere. Sa ma ocup de anxietatea mea sau sa cer ajutor? Daca nu esti in stare sa iti infrunti anxietatea, atunci cauta ajutor la un terapeut sau la un life coach. Aceasta alegere poate fi facut in interesul copilului – odata ce esti dispusa sa iti privesti si sa ii infrunti demonii.