It takes a village to raise a child – spun africanii, iar ca mama singura iti vei dori de multe ori sa traiesti in ”Africa”, metaforic vorbind. Pentru ca nu e usor sa cresti un copil intr-un cadru ”traditional”, cu atat mai putin sa faci fata provocarilor de parinte de unul singur. Si totusi, inainte sa (sau dupa ce) iti plangi de mila (caci, da, vei face de multe ori acest lucru), gandeste-te si la cele cateva avantaje pe care le ai ca mama singura. 5 lucruri pe care le inveti ca mama singura:
Mama singura. Sa iti asumi responsabilitatea
De cele mai multe ori, o mama singura este singura cu mult inainte ca statutul sa-i fie consfintit ca atare. Intre situatia de a fi singura in doi, de avea un partener absent sau, mai rau, care-ti saboteaza toate eforturile de crestere a copilului, este de preferat varianta in care esti oficial pe cont propriu. Si faptul ca iti asumi in intregime responsabilitatea pentru deciziile care-ti privesc copilul te determina sa faci alegeri mai intelepte.
Mama singura. Sa fii creativa si te adaptezi usor
Fiecare zi din viata unei mame singure este ca un film de actiune – dupa primele 10 minute in care credeai ca totul va merge conform planificarii, se dezlantuie nebunia. Și nicio zi nu seamana cu alta… Dimineata poate incepe normal, cu mersul la gradi si drumul catre serviciu, iar in mijlocul celei mai importante sedinte poti primi un telefon, in urma caruia afli ca are febra, ca a cazut si s-a lovit serios sau ca o epidemie de scarlatina a izbucnit si trebuie sa-l recuperezi imediat. Ce inveti de aici? Ca lucrurile nu merg intotdeauna conform planului (daca nu invatasesi deja lectia asta atunci cand te-ai trezit in postura de mama singura) si ca este bine sa fii pregatita pentru orice situatii neprevazute si de urgenta. Ceea ce te face foarte creativa si adaptabila.
3. Sa gestionezi bugete
Studiile spun ca in top 3 motive de cearta in cuplu se afla banii – nu neaparat numarul lor, ci modul in care partenerii inteleg sa ii cheltuiasca. Marele avantaj cand esti mama singura este ca, de voie, de nevoie, devii ministru de finanate. Esti singura in masura sa faci bugetul si tot tu esti responsabila si cu rectificarile. Nu mai ai de dat explicatii, nu mai exista discutii si nici nu mai trebuie sa justifici mici placeri vinovate.
4. Sa faci echipa cu copilul tau
Nimic nu te apropie mai tare de copilul tau decat furtunile prin care treceti impreuna. Toate problemele – financiare, emotionale si de alta natura – care apar in viata voastra va pun in situatia de a fi cu adevarat o echipa. Invingeti impreuna si asta va leaga mai mult si mai frumos, intr-o relatie pe care prea putine lucruri o mai pot pune la incercare.
Mama singura 5. Sa creezi amintiri frumoase
Nici jucariile scumpe si nici hainele de fite nu pot inlocui amintirile simple si frumoase pe care le construiesti cu copilul tau. Cand totul merge pe dos intr-o zi, balaceala in balta din fata blocului, in care masina ta e inundata pe jumatate, te poate face sa razi pana la lacrimi. Ca mama singura inveti repede ca nu poti (si nu trebuie) sa ai totul sub control. Iar sa te lasi in voia valului (si a vietii) e o strategie la care apelezi din ce in ce mai des, daca vrei sa ajungi mai rar la sedinte de psihoterapie.
Tu ce ai invatat de cand esti mama singura?
FOTO: Shutterstock