Cum sa iti cresti copilul fara sa tipi sau sa aplici pedepse? Tu stii? Stim ca orice parinte este pus in situatii cand simte nevoia sa tipe. Acest impuls vine din frustrare sau o alta emotie puternica.
Stii ca urletele si pedepsele pot deteriora increderea de sine a copilului?Tot la fel, ele pot diminua increderea copilului in parinte, si dau nastere unor mecanisme de coping generatoare de comportamente si mai urate in viitor.
Limite bune
In schimb, atunci cand copiii sunt crescuti cu compasiune si cu limite se vor dezvolta sanatos din punct de vedere emotional. Cum ajungi la acest rezultat? Pe de o parte este important ca parintii sa fie echilibrati, iar pe de alta parte copiii au nevoie sa se simta mai siguri si mai putin predispusi la iesiri emotionale. Arunca o privire peste ideile propuse de mindbodygreen.com in acest sens.
Cateva directii
Ai grija de tine si trateaza-te cu blandete.
Atunci cand esti obosita, iti este mai greu sa ai de-a face cu iesirile copilului tau. De asemenea, cu cat ne simtim mai bine cu noi, cu atat nu ne vom invinovati pentru ca facem unele greseli. Asa ca, ingrijeste-te. Mediteaza, fa yoga, vorbeste cu tine intr-o maniera blanda. Accepta ceea ce simti.
Recunoaste-ti limitele.
Parintii au tendinta sa cedeze ca sa evite o scena din partea copilului. Insa setarea limitelor face parte din jobul de parinte. Ii poti arata iubirea copilului tau respectand aceste limite, si nu cedand.
Seteaza-ti asteptari in acord cu varsta copilului.
In public, copiii nu se pot purta precum adultii. Acest lucru este evident. Ce poti sa faci ca parinte, este sa nu te simti rusinat sau vinovat pentru modul in care se poarta.
Nu proiecta frici!
Cand parintele se teme de modul in care s-ar putea comporta copilul sau intr-un anumit context, de exemplu sa devina agresiv, acesta se va alinia acestei energii pe care tu o proiectezi asupra lui. Daca un copil ajunge sa se perceapa drept rau, va actiona in consecinta.
Elibereaza-te de vina.
Vina si rusinea sunt emotiile cu cea mai joasa vibratie energetica. Vinovatia ne tine departe de a simti compasiune fata de propria persoana. Tot ea ne determina sa incalcam anumite limite doar de dragul de a repara ce consideram ca am facut gresit. Parenting-ul este un proces si este important sa iti amintesti ca in fiecare moment actionezi cum poti mai bine cu resursele de care dispui.
Asigura-te ca petreci timp de calitate impreuna cu copilul tau.
Atentia este o nevoie de baza pentru orice copil. Atunci cand are cate o iesire inseamna ca incearca sa se defineasca, sa iti arate cine este. De asemenea, crizele pot fi cauzate si de prea multa libertate, cu care copilul nu stie ce sa faca. Ei au nevoie sa se simta iubiti si in siguranta, iar cel mai bun mod in care un parinte poate face acest lucru sa ofere atentia sa 100%.
Da-i voie sa se joace si sa exploreze de unul singur.
Este o modalitate in care poate invata, poate fi autodidact, isi poate antrena creativitatea si se poate bucura de ceea ce il inconjoara.