Crăciun în siguranță: copii, brad, lumini și jucării

Crăciun în siguranță: copii, brad, lumini și jucării. Pentru copii, Crăciunul este magie! Câteva elemente fac ca petrecerea de Crăciun să fie magică și de neuitat: familia aproape, bradul și luminile lui, cadourile, mâncarea delicioasă. Toate aceste momente prețioase de Crăciun care vor rămâne mult timp în memoria copilului, trebuie puse la dispoziția acestuia cu prudență. 

Da, copiii au dreptul să trăiască un Crăciun în siguranță!

Brad și lumini

Pomul de Crăciun este elementul cheie al petrecerii, la fel ca și scena Nașterii Domnului. Cu toate acestea, introducerea în casă a unui astfel de element evocator și atractiv pentru copiii mici trebuie tratată cu grijă.

Câteva reguli pentru un brad de Crăciun sigur:

  • dacă alegi un brad artificial, verifică ca acesta să fie ignifug (pe etichetă poate fi indicat dacă este ignifug sau neinflamabil) și netoxic ;
  • verifică, de asemenea, ca suportul de podea să fie stabil, chiar și după ce ai împodobit bradul. Alege suporturile pentru brad mai mari, solide și late;
  • dacă preferi un brad verde este esențial să verifici, în momentul achiziționării, să nu fie este deja uscat, pentru a nu exista riscul să ia foc rapid de la lumânări sau de la  instalația electrică.

Cum alegi și pui în evidență un brad proaspăt de Crăciun?

Culoarea acelor trebuie să fie verde închis și strălucitoare. De asemenea, acele nu trebuie să se desprindă la simpla atingere; prin urmare trece o mână peste ramură și verifică starea acestora.

Este indicat ca bradul să aibă rădăcini și să fie așezat într-un ghiveci de dimensiuni suficiente. Acolo unde situația permite, acesta poate fi mutat direct în pământ, după sărbătorile de iarnă.

Ține cont că un brad natural este afectat de căldură, așa că odată adus în casă, într-un mediu artificial, acesta poate suferi din cauza temperaturii. De aceea, menține-l sănătos vaporizând adesea apă pe ramuri. Nu folosi lumânări aprinse ca decorațiuni, cu atât mai puțin pe un pom de Crăciun natural.

În ceea ce privește decorațiunile, pentru Crăciunul în siguranță al familiei tale, mai ales în prezența copiilor mici (sau chiar a pisicilor), alege decorațiunile care nu se sparg. De exemplu, cele din plastic, cauciuc netoxic, țesătură sau carton. Nu folosi decorațiuni mici, deoarece copiii au tendința să introducă totul în gură, existând astfel pericolul de sufocare. De aceea, alege decorațiuni de dimensiuni mari.

Așază decorațiunile în vârful bradului sau acolo unde copilul nu poate ajunge. De preferat ar fi să izolezi bradul cu un gard special sau să-l așezi pe o piesă de mobilier sau pe un suport, astfel încât să fie stabil și în siguranță; de asemenea, să țină copiii și bradul de Crăciun ferite de pericole.

Cadouri pentru copii și un Crăciun în siguranță

Cadourile pentru copii nu trebuie să însemne cumpărături neglijente

Cadourile ieftine pot însemna o calitate proastă a materialelor și/sau a montajului, și implicit punerea în pericol a copilului. Acordă atenție transparenței provenienței jucăriilor, știind că informațiile aferente trebuie indicate pe etichetă.

Verifică dacă eticheta menționează informații cu privire la: țara de origine, dacă se află în afara UE, numele sau denumirea companiei care distribuie produsul sau numele, adresa sau sediul producătorului. Este o bună practică să păstrezi informațiile despre proveniența jucăriilor, precum și chitanțele care atestă achiziția acestora.

Jucăriile trebuie să fie însoțite de instrucțiuni corespunzătoare de utilizare sau manuale pentru orice asamblare. Conform legii, aceste note însoțitoare trebuie să fie scrise în limba română, ceea ce garantează accesibilitatea și înțelegerea lor. Citește întotdeauna eticheta, înainte de a-i da jucăria copilului.

Indicațiile de vârstă trebuie să fie întotdeauna menționate pe ambalaj

Respectarea intervalului de vârstă vizat al unei jucării are de-a face cu siguranța și buna utilizare a produsului; de asemenea, servește și la determinarea abilităților motorii și intelectuale care permit copilului o abordare liniștită a jocului, fără frustrări sau anxietăți.

Respectul pentru intervalul de vârstă asigură, de asemenea, că dimensiunile diferitelor componente ale jucăriei sunt întotdeauna potrivite pentru copil.

Calitatea jucăriei se stabilește în funcție de: materialele folosite, formele rotunjite, anti-taiere si anti-rănire, durată și rezistență. Părintele are sarcina să efectueze o verificare periodică a stării jocurilor. De asemenea, jucăriile trebuie periodic curățate și igienizate, mai ales dacă copilul este mic și le introduce în gură.

My title page contents