Cum sa inveti sa te iubesti pe tine

Cum sa inveti sa te iubesti pe tine

In viata experimentam o multime de forme de iubire, ceea ce este extraordinar. Dar cum se face ca putem manifesta dragoste fata de partenerul nostru, de copii, parinti si chiar animale dar nu si fata de noi insine? Se pare ca este mai usor sa ii iubim pe altii decat pe noi.

 

Pentru noi avem rezervate sentimente de inadecvare. De cate ori nu ti-au trecut prin cap ganduri precum „nu sunt suficient de buna”, „nu merit”, „nu arat bine”? Acesta au ca sursa o stima de sine foarte scazuta, deci o lipsa de iubire pentru propria persoana.

Perceptia generala este ca trebuie sa fim intr-un anumit fel ca sa meritam sa ne iubim si sa fim iubiti. Ne cramponam de asa-zisele standarde ale societatii si de atingerea lor drept momentul zero de la care putem incepe sa traim fericiti si impacati cu noi insine. Dar s-ar putea ca acel moment sa nu vina pentru ca nu ai reusit sa ajungi la o anumitate greutate sau sa fii manager in compania pentru care lucrezi.

Nu mai astepta! E timpul sa te imprietenesti cu tine. Dar calea de la ostilitate la iubire cere putin efort si exercitiu. Cateva lucruri simple, repetate cu regularitate te vor face sa te simti mai bine cu tine si in final te vor ajuta sa ai o relatie de iubire cu propria persoana.

  1. In fiecare zi spune-ti un lucru bun despre tine. In loc sa te uiti in oglinda si sa iti arunci numai injurii, admira o parte a corpului, culoarea ochilor sau textura pielii. Cand faci aceasta afirmatie, priveste-te in ochi. La inceput o sa ti se para greu, dar pe masura ce perseverezi o sa vina natural.

 

  1. Fa ceva numai pentru tine! Partenerul tau de viata, copiii, catelul, pisica, toti au nevoie de ceva de la tine in permanenta, de la cele mai marunte lucruri materiale si pana la afectiune. Ofera-le cu generozitate dar ai grija sa-ti rezervi si tie un moment, o clipa, o bucurie, o placere pe care sa nu o imparti cu nimeni. Fie ca mergi la sala, mananci o prajitura, citesti o carte sau colorezi, aceste momente sunt o modalitate buna de a intra in contact cu tine insati si de a-ti reface propriile resurse pentru a putea oferi mai departe celor din jur.
  2. Fii blanda cu tine atunci cand gresesti. Nu intotdeauna performam la capacitate maxima. Gresim si este perfect normal sa fie asa. Asa ca, atunci cand se intampla, fii intelegatoare cu tine.

 

 

 

 

My title page contents