STABILIŢI CÂT AR TREBUI SĂ DUREZE TEMELE. Voi faceti asta? Stiati ca pentru majoritatea copiilor, sunt suficiente una sau două ore de făcut teme în fiecare seară, în funcţie de recomandările şcolii? De obicei, elevii din şcoala primară au nevoie de cel puţin o oră, iar liceenii, de cel puţin două.
Da, elevii din şcoala primară au nevoie de cel puţin o oră, iar liceenii, de cel puţin două pentru:
-
a‑şi face temele cu minuţiozitate şi atenţie;
-
a‑i citi unuia dintre părinţi;
-
a lucra zilnic la eseuri, proiecte speciale sau pentru a face studiu aprofundat;
-
a recapitula eficient înaintea examinărilor orale, testelor şi examenelor;
-
a‑şi exersa unele microdeprinderi pentru îmbunătăţirea punctelor slabe.
Va trebui să aflaţi în fiecare an care sunt recomandările şcolii în ce priveşte durata temelor. Şcoala v‑ar putea spune lucruri precum: două materii în fiecare seară în timpul săptămânii şi trei la sfârşit de săptămână, alocându‑i‑se fiecăreia aproximativ jumătate de oră.
Nu vă lăsaţi copilul
Oricare ar fi durata recomandată de profesori, nu vă lăsaţi copilul să depăşească timpul sugerat pentru efectuarea temelor. Această regulă este importantă din următoarele motive:
- Copilul care îşi iroseşte prima parte a serii plângându‑se sau ripostând poate intra ulterior în panică, stăruind să îl lăsaţi să rămână treaz după ora de culcare pentru a‑şi termina temele. Acest copil ar putea ajunge să nu mai aibă parte de timp liber lipsit de vinovăţie. Va rămâne cu impresia că tot ceea ce face sunt lucrul din clasă şi temele pentru acasă, chiar dacă noi ştim că o mare parte a serii se holbează posac la ele în loc să le rezolve.
Incredere
- Unii copii, în mod special cei sensibili sau care nu au încredere în ei, devin perfecţionişti şi, dacă ar putea, ar alege să‑şi petreacă cea mai mare parte a serii lucrând. Acest lucru nu le este benefic; toţi copiii trebuie să aibă parte de o perioadă de pauză în fiecare zi.
Timp liber
- Este posibil ca un copil să lucreze cu sârg, dar să găsească lucrul atât de greu, încât să îi ia mai mult decât ar trebui ca să îl termine. Şi el are nevoie de timp liber lipsit de vinovăţie. Iar şcoala trebuie să ştie că nu este capabil să îşi efectueze temele în intervalul propus. Altfel, profesorii vor continua să îi dea teme care nu sunt potrivite pentru el.
Cartea “Cum sa-ti ajuti copilul la teme cu calm si fara stres”
Cartea “Cum sa-ti ajuti copilul la teme cu calm si fara stres” de Noël Janis-Norton a aparut la Editura Trei.
Fiecare parinte isi doreste ca, inca din primii ani de scoala, copilul lui sa asimileze cât mai temeinic notiunile si deprinderile care ii vor asigura un bun start in viata. Insa cand vine vorba despre „temele pentru acasa”, tentatiile sunt prea mari.
Cum si de ce?
Bazandu-se pe zeci de ani de predare si consiliere psihoeducationala, autoarea ofera parintilor cele mai adecvate solutii pentru a-i ajuta pe copii sa devina mai ordonati. Dar si mai implicati si mai autonomi in rezolvarea temelor scolare.
Detalii concrete
Pornind de la o serie de tehnici psihologice („lauda descriptiva”, „ascultarea reflexiva”, „recompense si masuri”), autoarea demonstreaza ca succesul se poate obtine. Cum? Prin nenumarate exemple – stabilirea unui program constant si previzibil pentru teme. Inclusiv in perioadele de vacanta. Acestea pot imbunatati deprinderile de citit si de scriere. Dar si de memorare, si motivatia si increderea in sine a copilului. Cartea se adreseaza parintilor cu copii intre 4 si 14 ani, precum si invatatorilor si profesorilor de gimnaziu.