DIVERSIFICAREA este despre educarea gusturilor. Celor mici și mari deopotrivă. DIVERSIFICAREA este unul dintre cele mai înspăimântătoare capitole din viața proaspetelor mămici. De ce? Pentru ca diversificarea alimentației bebelușilor, a devenit astfel și din pricina abundenței de informații, de cele mai multe ori contradictorii.
Diversificarea alimentației unui sugar n-ar trebui să fie privită prin prisma cantității hranei care îi este oferită acestuia, ci a calității produselor cu care îi faci cunoștință. Ar trebui să fie înțeleasă ca perioada aceea din viața unui bebeluș când cel mic cunoaște gusturi noi, texturi diferite și face alegeri. Da, el, bebelușul!
Cine e eroul?
Cea mai mare greșeală pe care o facem cu toții, noi, adulții, este să ne stresăm atât de tare, încât să stricăm tot.
Păi, imaginează-te ca un Rambo feminin, înarmat până-n dinți cu tot felul de lingurițe de silicon, care de care mai strâmbe sau mai drepte. Mai mari sau mai mici, ori moi sau mai tari, cu castronele pictate mai ceva decât Capela Sixtină. Scopul? Să-l atragă pe începător, cu aparatură de ultimă generație în pregătirea alimentelor la aburi, la grătar, la cuptor. Încrâncenați să oferim tot ce au mai bun noile gusturi, uităm să ne bucurăm că bebelușul învață în joacă. Puterea exemplului, pe care doar tu, ca părinte, îl poți oferi, se pierde printre gâfâieli de neputință când cel mic întoarce față, scârbit de noile meniuri „ca la carte”.
Nu exista reteta general valabile
Nu există o carte care să conțină rețeta universal-valabilă a diversificării alimentației unui bebeluș. De ce? Pentru că alimentația asta este, sau ar trebui să fie, un stil de viață. Care este diferit de la familie, la familie. Ceea ce ar trebui să fie, însă, la fel în orice familie pentru un stil de viață sănătos, se poate rezuma în următoarele trei reguli:
-
varietatea, măsura/porția și valoarea nutrițională a alegerilor alimentare
-
cât mai puține grăsimi saturate, sare și zahăr în meniul zilnic
-
stresul, dușmanul invizibil al zilelor noastre, vinovatul de majoritatea bolilor care ne bântuie, nu ar trebui servit la farfurie.