Temele – baza succesului unui copil? Ei bine, pe 11 iunie, Gaspar Gyorgy, vorbeste in cadrul conferintei „Liber la educatie sau educatie la liber?” ( Hotel Sheraton), despre cat de mult sau nu este legat succesul unui copil de evolutia lui scolara. Despre cat de mult conteaza temele si volumul acestora.
L-am intrebat pe Gaspar Gyorgy punctual despre teme, copii, scoala si evolutia acestora.
-
Cum ii motivezi pe copii sa isi faca temele?
Motivația este importantă, dar esențială este starea psihologică a copilului. Dacă nevoile de bază ale celui mic sunt satisfăcute și dacă el are încredere în potențialul personal, atunci motivația va apărea fără prea mult efort. Nimeni nu se naște cu „nevoia de a face teme”.
Alte nevoi
Noi, toți, avem nevoi de conectare, de joacă, de relaxare și liniștire, fără să mai vorbim despre nevoile biologice. Astfel, inteligența parentală ne îndeamnă să începem întâi cu nevoile de bază și abia ulterior să ne concentrăm asupra celorlalte aspecte ale vieții.
-
Ai nevoie de un anumit ritual inainte de momentul teme care sa ii ajute pe copii sa fie mai eficienti si mai deschisi si facutul temelor?
Sunt copii, așa cum am fost și eu, care au nevoie să se pregătească mental înainte de teme. Această pregătire poate lua forma unui ritual sau a unei rutine. Pentru mine era mai ușor dacă, între revenirea acasă de la școală și efectuarea temelor, aveam puțin timp în „care să nu fac nimic”.
Conectarea e importanta
Așa funcționez și în prezent ca adult, înainte de a-mi începe ziua de terapii am nevoie de cel puțin treizeci de minute în care să mă conectez cu sine – atunci, ascult muzică, citesc, fac exerciții de mindfulness sau efectiv stau pe fotoliu și îmi observ cu atenție gândurile și emoțiile.
Elevii – angajați exemplari?
Noi nu suntem mașini de efectuat sarcini, indiferent că ne referim la teme sau responsabilitățile de la muncă. Din păcate, părinții adesea se așteaptă ca elevii să se comporte ca niște angajați exemplari, și această așteptare distruge #putearearelațiilor părinte-copil.