A fi o mama puternica nu inseamna doar despre a fi tare pentru sine, ci si despre a le da putere copiilor sai, chiar mai multa decat siesi. Ea isi invata copilul sa fie el insusi si sa obtina intotdeauna ce isi doreste.

 

 

Ce face o mama puternica?

  1. Isi incurajeaza copilul sa spuna ce gandeste.

O mama puternica este onesta si directa si isi invata copilul sa fie la fel. Valorizeaza comunicarea si incurajeaza exprimarea emotiilor si a gandurilor.

  1. Nu spune copilului ce sa gandeasca, ci cum sa gandeasca.

Nu este suficient ca un copil sa retina doar informatii, este important sa le trateze critic. Sa-si puna intrebari si sa-si formeze o parere personala. O mama puternica isi va ghida copilul in acest proces. Sa adune informatii din cat mai multe surse, sa le evalueze si sa-si traga propriile concluzii. Este deschisa sa sprijine copilul in procesul de invatare, incurandu-l sa puna intrebari. Este ok din punctul ei de vedere sa gresesti si chiar sa esuezi. Reprezinta o cale spre evolutie.

  1. Isi invata copilul ca concureze cu sine insusi.

O mama puternica isi invata copilul sa se compare doar cu sine insusi. Nu conteaza obstacolele care intervin, ea este sustinatorul numarul 1, sprijinul care il face pe copil sa nu renunte.

  1. Ofera incredere si asigurari.

Pentru un copil este important sa primeasca asigurari din partea parintelui, dar si incredere ca poate fi orice isi doreste. In acest sens, mama isi incurajeaza copilul sa se exprime asa cum simte, sa adune cunostinte si experienta de viata calatorind, socializand si experimentand cat mai mult.

  1. Isi invata copilul sa fie empatic.

Mamele puternice cultiva empatia. Copiii lor sunt capabili sa simta si sa manifeste empatie fata de alte persoane. Manifestarea blandetii si a altor trasaturi ce tin de latura umana, sunt incurajate de aceste mame.

  1. Sprijina interactiunea.

Avem nevoie de oameni in jurul nostru care sa ne sprijine – familie, prieteni, comunitate. O mama puternica isi va invata copilul sa construiasca relatii de calitate, cum sa fie deschis si sa ofere sprijin la randul sau. Va exemplifica ce inseamna reciprocitatea si generozitatea, pentru ca relatiile pe care le creste copilul sa prospere.

  1. Ii arata copilului cum sa fie independent.

Independenta se cultiva de la varste fragede. Copilul are nevoie sa stie ca este suficient de bun pentru a reusi in ce isi propune, fara sa depinda de altii. Relatiile de calitate sunt necesare si utile, insa copilul trebuie sa stie ca nu are nevoie nici de aprobarea, nici de permisiunea celorlalti.

 

My title page contents