8 motive pentru care copiii se poarta urat

Aici e o lista cu 8 motive pentru care copiii se poarta urat. Daca si tu faci parte dintre parintii contrariati de comportamentul urat al copiilor lor, ia de citeste. De multe ori, acestia nu inteleg ce determina reactiile nepotrivite.

 

Atunci cand motivele pentru care copiii se poarta ciudat nu sunt evidente, este momentul sa te chestionezi. Sa privesti situatia mai in profunzime. Identificarea cauzelor este primul pas pentru imbunatatirea lucrurilor. Iti va da indiciile necesare, pentru a putea lua deciziile corecte, menite sa rezolve problemele.

 

Iata 8 motive ce stau la baza comportamentelor inadecvate!

 

  1. Copilul vrea sa testeze limitele parintelui.

Una dintre cele mai importante sarcini pentru un copil, este sa isi dea seama cum functioneaza lumea. Pentru asta, are nevoie ca in fiecare etapa de dezvoltare sa-si testeze parintele, pentru a vedea unde sunt granitele. Sau daca acestea exista. Desi este frustrant pentru parinte, este ceva normal. Este recomandat ca parintele sa impuna limite si sa se asigure ca sunt respectate. Astfel, copilul va adopta principiile de viata corecte, dar va capata si incredere in propria persoana.

2. Asteptarile de acasa sunt diferite de cele de la scoala.

Constanta este deosebit de importanta pentru un copil. Daca primeste mesaje contradictorii, se nelinisteste, si exprima acest lucru testand limitele mai mult decat este cazul. Incearca sa folosesti acasa, acelasi limbaj ca la scoala. Transmite mesaje clare.

3. Nu intelege regulile. Asteptarile sunt peste nivelul sau de dezvoltare.

Cateodata, asteptarile parintelui nu sunt in concordanta cu abilitatile copilului. De exemplu, unui copil de 2 ani nu ii poti cere sa isi faca ordine in camera. Este prea mult pentru el.

4. Vrea sa isi demonstreze independenta.

In jurul varstei de 2 ani incepe manifestarea dorintei de independenta. Copilul incearca sa dobandeasca controlul in anumite aspecte ale vietii sale. Mancatul, somnul, imbracatul, periajul dintilor, sunt zonele pe care le identifica drept surse de enervare pentru parinte, iar starnirea reactiilor din partea acestuia, il face sa simta in control. Ce poti face, este sa ii oferi cat mai multe variante, care sa ii dea senzatia ca este stapan pe viata lui.

5. Este bolnav, plictisit, infometat sau ii e somn.

Cand nevoile de baza ale copilului nu sunt rezolvate, creeaza o oportunitate pentru ca acesta sa se poarte urat, sa planga sau sa faca o criza de isterie. Poti preintampina astfel de situatii, cu un program regulat de masa, somn si interactiune.

6. Ii lipsesc informatiile corecte sau experientele asemanatoare.

Copiii vor repeta acelasi comportament, pana vor primi informatia clara in legatura cu ce trebuie sa faca, sau o referinta la o experienta anterioara cu privire la consecinta generata de acel comportament. Foloseste un limbaj clar si concis, indicandu-i ce trebuie si ce nu trebuie sa faca.

7. In trecut, comportamentul urat a fost „recompensat” cu atentia parintelui.

Desi pare ciudat, atentia negativa este tot atentie, iar cand copilul o obtine in urma unui comportament urat, are tendinta sa il repete. Daca se plange, face o criza, tipa, iar parintele cedeaza doar ca sa il calmeze, gestul echivaleaza cu o recompensa.

8. Copiaza comportamentul parintelui.

Copiii fac ce vad acasa. Daca aud tipete, vor tipa la randul lor. Daca vad agresivitate, vor actiona intocmai.

My title page contents