de ce copiii scrâșnesc din dinți

De ce copiii scrâșnesc din dinți? – este o întrebare foarte populară în rândul părinților și mulți dintre aceștia încep să fie chiar îngrijorați când vâd că cei mici nu pot renunța la acest tic.

 

Potrivit specialiștilor, există numeroase motive pentru care cei mici aleg să scrâșnească din dinți uneori. Cât sunt bebeluși, poate fi un proces involuntar, un reflex sau o activitate prin care își explorează corpul și învață lucruri noi.

Există motive de îngrijorare când copilul tău scrâșnește din dinți? Dacă la bebeluși poate fi un fenomen comun și ușor de rezolvat, când cel mic mai crește, acest tic poate reprezenta un semn de îngrijorare. Sigur, nu este nimic grav, însă va trebui să îi acorzi mai multă atenție și să verifici cu un medic stomatolog dacă dantura lui se află într-o poziție corectă.

Mai departe, iată de ce copiii scrâșnesc din dinți:

Potrivit Cerezen, iata care sunt cele mai comunte motive pentru care copiii scrasnesc din dinti, si cum poti sa le eviti:

Scrâșnitul din dinți face parte din procesul de învățare!

Scrâșnitul din dinți îi ajută pe bebeluși să descopere cum se simt și se aud dinții. Cei mici sunt curioși și încearcă să descopere și să afle tot ce este nou, mai ales atunci când este vorba despre coprul lor. Pentru ei, să aibă dinți este un sentiment nou, așa că la început își vor scrâșni dinții doar din curiozitate. Acest lucru se va întâmpla în jurul vârstei de 8 – 12 luni.

În general, după un an cei mici renunță la acest obicei. Odată ce se obișnuiesc cu dntura și încep să mestece alimentele, nu își vor mai scrâșni dinții deci nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare la început.

Scrâșnitul din dinți este un reflex normal al organismului!

Uneori, pentru mulți copii, scrâșnitul din dinți este o reacție naturală. Este modul în care cel mic răspunde în fața creșterii și dezvoltării lui. Odată ce au ieși toți dințișorii copilului, acest tic va lua sfârșit.

Durerea de urechi și scrâșnitul din dinți?

Potrivit cerezen.eu, cei mici își pot scrâșni dinții din cauza unor dureri de urechi. Dacă observi că începe să aibă iar acest tic, ar fi bine să discuți cu el și să îl întrebi dacă nu cumva îl doare ceva.

De ce copiii scrâșnesc din dinți: un motiv serios!

Stresul și anxietatea pot fi două dintre motivele pentru care cel mic scrâșnește din dinți. Acest lucru se întâmplă în general în cazul sugarilor și al copiilor mai mari, de grădiniță.

Stresul emoțional crește adrenalina, iar în cazul copiilor, modul de a se relaxa este scrâșnitul din dinți. Dacă știi că voi ați trecut recent prin evenimente ce l-ar putea solicita din punct de vedere emoțional, printr-un divorți sau un deces în familie și observi că sugarul tău scrâșnește din dinți, ar fi bine să discuți cu el, să îi acorzi atenție și să alfi ce se întâmplă în sufletul său.

De ce copiii scrâșnesc din dinți la vârste mai mari?

Poziția imperfectă a dinților este unul dintre cele mai comune motive pentru scrâșnitul din dinți la copiii mai mari. Această problemă se poate rezolva ușor cu un control la stomatolog. Asigurați-vă că cel mic este bine și că dantura lui se așează în mod corect.

Dacă s-au schimbat dinții de lapte, medicul s-ar putea sa îți recomande un aparat dentar, iar dacă nu, veți găsi împreună o soluție pentru a rezolva sau diminua această problemă.

Igiena orală precară este un motiv!

Scrâșnitul din dinți, din cauza unor dureri sau infecții la nivelul cavității bucale este foarte des întâlnit printre copii. Uneori, pentru cel mic, poate fi o activitate stresantă și neplăcută, așa că cel mai bine ar fi să îl supraveghezi atunci când se spală pe dinți. Pe măsură ce va crește își va dobândi acest reflex, însă dacă este mic și încăpățânat va trebui să duci muncă de convingere pentru o dantură sănătoasă!

Încearcă să alegi o pastă de dinți cu aroma de fructe, pentru copii și o periuță cu personajele lui animate preferate. Astfel, cel mic s-ar putea să fie mai puțin reticent în fața acestei rutine.

Scrâșnitul din dinți este normal dacă cel mic ia antidepresive!

Anumiți copii fie sunt mai sensibil, fie au trecut prin experiențe traumatizante, iar atunci un medic s-ar putea sa îți prescrie antidepresive. Potrivit cereze.eu, în acest caz, scrâșnitul din dinți este normal, fiind un efect secundar al medicamentelor.

De ce copiii scrâșnesc din dinți brusc?

În cazul în care copilul tău a renunțat demult să-și scrâșnească dinții, însă acum a revenit acest tic în viața lui, verifică puțin medicamentele pe care le ia și alimentația. Spre exemplu, în cazul unei răceli, cei mici pot reîncepe să își scrâșnească dinții din cauza gustul neplăcut al medicamentelor.

Dacă descoperi că aceasta este cauza, atunci ai putea consulta medicul de familie: îi explici problema și împreună decideți cu ce produs de la o altă companie îl înlocuiți!

Probleme cu stomacul se pot resimți la nivelul dinților!

Potrivit cereze.ru, refluxul acidului gastric este unul  dintre cele mai comune motive pentru care copiii de grădiniță încă mai scrâșnesc din dinți.

Cazuri grave în care cei mici își scrâșnesc dinții:

Uneori, scrâșnitul din dinți poate fi un semn al al anumitor leziuni cerebrale și probleme în dezvoltarea copilului. Paralizia, spre exemplu, este o problemă cu un mare risc pentru scrâșnitul din dinți. În astfel de cazuri, cel mai bine este să consulți părerea unui specialist. Sigur că, nu orice copil care scrâșnește din dinți are probleme de dezoltare, însă est bine să fii precaută și să ceri părerea unui medic specialist dacă cel mic nu renunță la acest tic.

 

 

My title page contents