Vaccinul antigripal la copii este o necesitate

Gripa este o infecție respiratorie provocată de virusul gripal. În fiecare an, în sezonul rece, apar focare de gripă. Mai cu seamă pentru copiii din colectivități (creșă, grădiniță, școală), gripa este un real pericol existând condițiile rapidei sale răspândiri. Acesta este motivul pentru care vaccinul antigripal la copii este atât de necesar.

 

Vaccinarea împotriva gripei nu este privită în țara noastră cu seriozitatea, interesul și atenția meritate. Din nefericire. Multe persoane, presupus educate, au o teorie greșită cu privire la vaccinul antigripal la copii. Aceștia fie se tem de închipuite complicații pe care le-ar declanșa vaccinul, fie își spun că ce rost are să îl facă dacă cel mic, oricum, tot va răci. Aici este uriașa confuzie. Da, copilul va răci și dacă i se va administra vaccinul. Va răci, dar nu va face gripă! Diferența este „ca de la cer la pământ”.

Vaccinul antigripal la copii

Vaccinarea împotriva gripei este sigură pentru orice copil cu vârsta peste șase luni. Vaccinul îl protejează de gripă și complicațiile ei în primul rând pe copil, dar și pe toți cei din preajma lui.
Pentru că tulpinile virusului gripal se schimbă în fiecare an, imunizarea nu este definitivă după vaccinare. Așa că ea trebuie repetată în fiecare an. Perioada în care se efectuează vaccinarea antigripală este de la începutul lunii octombrie până la jumătatea lunii noiembrie. La noi, însă, această perioadă este prelungită (în mod paradoxal și cam de neînțeles) de specialiști uneori și până în luna februarie. O vaccinare efectuată în perioada optimă asigură imunizare pentru intervalul octombrie-aprilie, adică exact perioada în care gripa „bâtuie” cam peste tot.

Cine are neapărată nevoie de vaccin

În mod normal absolut toți copiii au neapărată nevoie de vaccinarea antigripală. Totuși, unele categorii sunt mai vulnerabile decât altele, vaccinarea fiind pentru acestea vitală. Fără a exagera.

  • Copiii cu afecțiuni cronice cardiace sau pulmonare (displazie bronhopulmonară, fibroză chistică, astm);
  • Copiii care suferă de afecțiuni cronice care slăbesc sistemul imunitar sau care urmează tratamente care provoacă reprimarea imunității;
  • Copiii cu boli renale cronice;
  • Copiii cu tulburări neurologice cronice;
  • Copiii cu un indice de masă corporală mai mare sau egal cu 40;
  • Copiii care locuiesc împreună cu un alt copil sau un adult care prezintă risc de complicații din cauza gripei.

Complicațiile gripei

Micuții cu vârsta sub cinci ani prezintă un risc mai mare de complicații cauzate de gripă: febră mare, convulsii și pneumonie. Dacă ai un copil mai mic de 5 ani sau care suferă de complicații de sănătate, toți cei care locuiesc în casă ar trebui să se vaccineze împotriva gripei, ca măsură de protecție a copilului, în primul rând.

Cât de sigur este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este foarte sigur. El nu poate provoca gripa, așa cum greșit susțin unele persoane fără nicio pregătire în domeniu. Efectele secundare sunt de obicei ușoare și pot include: febră ușoară sau durere la locul inoculării. Părinții sunt avertizați să nu ofere copiilor antitermice după vaccinare pentru scăderea febrei, pentru că ele pot avea impact asupra efectului vaccinului, anihilându-l. Se recomandă să se aștepte cel puțin șase ore de la administrarea vaccinului pentru a-i fi administrat antitermicul, dacă este neapărată nevoie.

My title page contents