Vaccinarea la 14 ani. Ce trebuie să știi despre ea?

Vaccinarea la 14 ani. Ce trebuie să știi despre ea?

Vaccinarea la 14 ani este recomandată de medici. Conform schemei naționale de vaccinare, ultimul vaccin este cel de la vârsta de 14 ani, care se face la medicul de familie. Acesta este un rapel care protejează de difterie, tetanos și tuse convulsivă. Până nu demult, copiii de 14 ani erau vaccinați în școli. De-acum, medicii de familie sunt cei responsabili cu acest vaccin.

 

Vaccinarea la 14 ani. Ce fel de vaccin se folosește?

Vaccinul DTPA (DIFTERO-TETANO-PERTUSSIS ACELULAR) este cel care se face la această vârstă. Acesta oferă protecție împotriva următoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă. Este un vaccin rapel și se administrează la copii cu vârsta mai mare de 4 ani, dar și la adulți, intramuscular. Vaccinul poate fi administrat persoanelor care au primit o schemă incompletă de vaccinare sau la care nu s-a efectuat schema primară de vaccinare împotriva pertussis.

 

Vaccinarea la 14 ani. Bolile de care e protejat copilul prin acest vaccin

1. Difteria

O boală respiratorie cauzată de o bacterie care provoacă formarea unei membrane groase în interiorul gâtului. Difteria se răspândește de la o persoană la alta prin tuse și strănut.

Simptomele difteriei sunt:

  • Instalarea treptată a senzației de gât inflamat și dureros;
  • Febră scăzută;
  • Boala poate provoca probleme respiratorii, insuficiență cardiacă și chiar moartea.

2. Tetanos

O boală infecțioasă declanșată de o bacterie care provoacă niște contracturi musculare dureroase. Infecția cu tetanos afectează în principal ceafa și abdomenul. Adesea provoacă o contractură musculară care blochează musculatura gâtului și a mandibulei bolnavului, îngreunând deschiderea gurii și deglutiția (înghițitul). Boala poate provoca și probleme respiratorii, spasme musculare severe, convulsii și paralizie. Recuperarea completă poate dura luni de zile. Dacă este lăsat netratat, tetanosul poate fi o boală mortală. Nu se răspândește prin contactul cu o persoană infectată. Bacteriile care provoacă boala se găsesc cel mai frecvent în pământ, praf și bălegar. Acestea pătrund în organism prin leziuni ale pielii, de obicei răni produse de tăieturi sau înțepături. De aceea, imediat ce ai suferit o tăietură, ți-a intrat un cui în talpă sau alte cazuri asemănătoare, este indicat să mergi imediat la medic pentru aceea injecție specială.

Vaccinul DTPA (difterie, tetanos și pertussis acelular) poate preveni tetanosul la copiii mici. Se recomandă vaccinarea cu DTPA a bebelușilor sănătoși, cu câte o doză administrată la vârsta de 2, apoi 4 și 6 luni, plus încă o doză de rapel administrată când copiii au între 15 și 18 luni. Un nou rapel DTPA este recomandat copiilor cu vârste între 4 și 6 ani. Imunitatea la tetanos scade cu timpul. De aceea, copiii mai mari trebuie să primească un rapel ce conține o concentrație completă de vaccin anti-tetanos. Dar și concentrații mai scăzute de vaccin anti-difteric și anti-pertussis (împotriva tusei convulsive). Vaccinul este recomandat tuturor copiilor cu vârste între 11-18 ani.

Recunoști boala după:

  • primele simptome: contractură musculară care blochează maxilarele, contractura mușchilor gâtului și abdomenului, dificultăți la înghițire;
  • simptome ulterioare: spasme musculare severe, contractură musculară generalizată, tulburări grave ale sistemului nervos autonom.

3. Pertussis (tusea convulsivă)

O boală respiratorie foarte contagioasă, provocată de un tip de bacterie. Se răspândește numai de la o persoană la alta. De obicei, persoanele infectate răspândesc boala prin tuse sau strănut, când se află la mică distanță de alte persoane, care inhalează astfel bacteria ce provoacă pertussis.

Simptomele apar de obicei în decurs de 7-10 zile de la expunerea la agentul infecțios. Dar uneori pot trece și 6 săptămâni până la apariția lor. Boala poate provoca accese de tuse severe, cu vomă și tulburări de somn. Se poate manifesta cu scădere în greutate, incontinență urinară, fracturi ale coastelor și leșin provocat de tusea violentă.  Bolnavul rămâne adesea epuizat după un acces de tuse, dar se simte, totuși, relativ bine între două crize.Tusea apare tot mai frecvent și se agravează pe măsură ce boala avansează, accesele de tuse apărând mai frecvent în timpul nopții. Boala poate avea forme mai blânde la copiii, adolescenții și adulții care au fost vaccinați.

Aproximativ jumătate dintre copiii cu vârsta sub 1 an, care suferă de tuse convulsivă trebuie să fie spitalizați. 1 din 4 face pneumonie (o infecție pulmonară), 1 sau 2 din 100 fac convulsii și 1 sau 2 din 100 mor.

Vaccinarea la 14 ani. Cele mai frecvent întâlnite complicații, conform unui studiu asupra adulților bolnavi de pertussis au fost:

  • Scădere în greutate (33%);
  • Pierderea controlului asupra vezicii urinare (incontinență) (28%);
  • Leșin (6%);
  • Fracturi ale coastelor, provocate de accesele severe de tuse (4%).

Simptomele de început ale bolii pot dura una sau două săptămâni. Acestea sunt:

  • Secreții nazale;
  • Febră nu foarte mare (în general, de nivel minim pe toată durata bolii);
  • Accese de tuse ocazionale, ușoare;
  • Apnee – o pauză în respirație (la sugari).

Vaccinarea la 14 ani. Simptomele ulterioare:

  • Accese severe de tuse, numeroase și rapide, urmate de un sunet specific, strident;
  • Stări de vomă;
  • Stare de epuizare (oboseală extremă) după accesele de tuse;
  • Accesele de tuse pot dura până la 10 săptămâni sau chiar mai mult.

 

 

 

 

My title page contents