Importanța gesturilor de afecțiune în cuplu este o temă des invocată, inclusiv de psihologi.

Limbajul iubirii nu este format doar din cuvinte. Oricât ar fi ele de frumoase, nu sunt suficiente. Dragostea are nevoie și de dovezi, și de gesturi romantice. Permanent. Că nu degeaba importanța gesturilor de afecțiune în cuplu este o temă atât de des invocată, inclusiv de psihologi.

 

O zicală din popor spune că „Vorba dulce mult aduce”. În dragoste vorbele dulci nu lipsesc, cel puțin la începutul poveștii. Însă cu trecerea anilor ele se împuținează până când aproape că dispar complet. S-ar putea crede că o relație perfectă nu mai are nevoie nici de ele și nici de demonstrații. Greșit. Importanța gesturilor de afecțiune în cuplu nu scade niciodată, indiferent de câți ani sunt împreună cei doi. Oricând îți poți surprinde plăcut partenerul/partenera și îl/o poți înduioșa, reamintindu-i că iubirea voastră este vie în ciuda trecerii timpului.

Gesturi mici, de mare efect

Nu contează dacă sunteți căsătoriți sau nu. Câtă vreme sunteți împreună și vă iubiți, arătați-vă reciproc dragostea. Ea nu are nevoie neapărat de daruri scumpe, îi sunt suficiente și gesturile mărunte,

• Țineți-vă de mână atunci când traversați sau când mergeți prin locuri algomerate, pline de oameni.
Îmbrățișează-l când sunteți în picioare, unul în fața celuilalt, atingându-vă picioarele. Păstrați o distanță între corpurile voastre doar dacă nu aveți de ales.
• Strecoară-i în buzunarul pantalonilor sau al cămășii, din când în când, câte un bilețel. Nu e nevoie să îți cauți cuvintele și să compui texte elaborate. E suficient și dacă scrii numai un simplu „Te iubesc”.
• Surprinde-ți partenerul/partenera cu o invitație la o cupă de șampanie, noaptea târziu, când deja se pregătește de culcare. Pune și câteva căpșune alături…
• Planifică o plecare în week-end fără să sufli o vorbă. Ocupă-te de absolut tot, așa încât să nu vă rămână decât să vă urcați în mașină și să porniți către destinație.
• Bucătăria poate fi scena gesturilor tandre, oricât de incredibil poate părea. Să gătiți împreună – îmbrăcați lejer, ca să nu spunem sumar – poate fi de-a dreptul adorabil. Chiar și o ”bătaie” cu alimente poate fi… delicioasă!

Surprize, surprize!

• Așteaptă-l acasă, atunci când vine din delegație sau după o zi grea de lucru – cu cada plină cu apă fierbinte și spumă. Intrați împreună în apă și oferă-i un masaj relaxant. Dacă starea lui de spirit pare să permită, poți fi chiar obraznică!
• Țintuiește-l cu privirea direct în ochi și spune-i „Te iubesc”. Fără patetism, fără a încerca să fii amuzantă, fără să te alinți.
• Are un hobby? De exemplu îi place să meargă la pescuit? Fii alături de el, însoțește-l chiar dacă nu te interesează deloc acest – să-i zicem – sport. Bucură-te de bucuria lui, chiar dacă tu nu ești deloc încântată.
• Organizează-i o petrecere surpriză împreună cu cei mai buni prieteni ai lui. Invită-i chiar și pe cei care nu îți sunt neapărat simpatici.
• Invită-l la un vals, în casă. Da, așa, pur și simplu. Din senin.
• În drum spre casă oprește-te și cumpără desertul lui favorit, și servește-i-l seara târziu.

Romantism la purtător

• Ajută-l să se bărbierească – fă-o chiar tu – într-o dimineață în care pare că nu are chef pentru această operațiune.
• Petreceți o seară într-un bar? Vă plac cluburile de karaoke? Dedică-i o melodie. Asta da surpriză!
• Micul dejun servit în pat într-o dimineață de week-end este un gest mai romantic decât crezi.
• Un mesaj trimis în toiul zilei, când e absorbit de treburile de la serviciu, va fi primit ca un pahar cu apă rece în plină caniculă.

Importanța gesturilor de afecțiune în cuplu

Dragostea nu înseamnă să faci sex de șapte ori pe săptămână. Și nici nu se măsoară în prețul cadourilor. Uneori costă exact o prăjitură… Dragostea înseamnă să pui un zâmbet de chipul persoanei iubite atunci când nu are niciun alt motiv să zâmbească.

My title page contents