Cafea pe stomacul gol. Este bine sau nu să facem asta?

Este bine sau nu să bem cafea pe stomacul gol? A bea cafea pe stomacul gol este un obicei foarte des întâlnit, care poate avea consecințe negative asupra organismului nostru. Totodată, a bea cafea pe stomacul gol este deosebit de rău, dacă suferi de gastrită, arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian.

Imediat ce am oprit alarma, alergăm direct la bucătărie să pregătim cafeaua. Puțin grăbiți sau fără poftă de mâncare, ne trezim sorbind cafeaua pe stomacul gol.

Explicația: prezența cofeinei, care are repercusiuni asupra sistemelor cardiovascular, endocrin și nervos și are un efect stimulator asupra metabolismului bazal.

Și nu doar dimineața, dar și în pauzele noastre de acasă sau de la muncă, nu asociem întotdeauna mâncarea cu cafeaua. Astfel, riscăm să pierdem beneficiile pe care această băutură le are asupra sănătății noastre.

De ce este rău să bei cafea pe stomacul gol?

Când bem o ceașcă de cafea fără să mâncăm, stimulăm aciditatea din interiorul acesteia. În momentul luării unei substanțe medii acide precum cafeaua (pH-ul mediu al cafelei între 4,85 și 5,13 și sub pH 7 nicio substanță nu este considerată acidă), declanșăm un reflux din cauza reacției toxinelor. Aceasta poate duce la gastrită, arsuri sau reflux gastroesofagian.

Multe studii au descoperit că 95% din cofeina metabolizată de organismul nostru este influențată de o genă numită CYP1A2. Aceasta este prezentă în corpul nostru în două variante care ne fac „metabolizatori” rapizi sau lenți ai cafelei, în funcție de cât de multă cofeină ne afectează. În plus, a bea cafea pe stomacul gol înseamnă a limita eficacitatea acidului clorhidric, o substanță fundamentală în procesul de digestie. Această substanță este de fapt eliberată în organism chiar înainte de a consuma o masă sau atunci când simțim mirosul unui aliment pe care ne-am dori să-l mâncăm.

Deși în mod normal favorizează digestia, în absența alimentelor poate fi dăunătoare. Creșterea acidității generată de cofeină poate provoca, la subiecții sensibili, leziuni ale peretelui stomacului cu apariția în timp de gastrită, ulcer, arsuri la stomac, reflux gastroesofagian.

Efectele se agravează în momentele de oboseală psihofizică precum examenele și termenele limită de lucru. Acesta este motivul pentru care elevii sunt expuși riscului dacă consumă cafea în mod regulat și mulți ani pe stomacul gol. De aceea, cafeaua pe stomacul gol ar putea fi cu adevărat dăunătoare organismului și nu este absolut recomandată!

Cafea pe stomacul gol. Iată care sunt efectele acestui obicei:

Deshidratare

A bea o ceașcă de cafea înainte de a lua o masă este un eșec în încercarea de a-ți hidrata corpul. Un astfel de gest îți crește necesarul zilnic de apă și poate provoca deshidratare și tahicardie.

Cafea decofeinizată pe stomacul gol

Cafeaua decofeinizată, deși în cantități foarte mici, conține 2-3 mg de cofeină, față de 80-120 mg de cafea normală. Dacă simți arsuri, nu este neapărat numai dn cauza cofeinei. Substanțele aromatice prezente în cafea contribuie la producerea acidului clorhidric responsabil de digestie. Acestea ne afectează stomacul mai ales dacă suntem supuși refluxului gastroesofagian.

Cafea pe stomacul gol. Ce poți consuma alături de cafea?

Apă

Un pahar cu apă băut alături de cafea, diluează cantitatea de cafea care ajunge în stomac și îi scurtează „șederea”, astfel încât producția de acid clorhidric să poată rămâne conținută.

Iaurt

Consumul de cafea în paralel cu un iaurt face ca beneficiile acesteia să dureze mai mult.

Fructe și pâine integrală

Alimentele cu un conținut bun de carbohidrați și potrivite pentru un mic dejun sănătos, se potrivesc perfect cu cafeaua și calitățile acesteia. Consumă fructe și pâine integrală alături de cafeaua de dimineață.

Ce să nu consumi când bei cafea?

Lapte

Cafeaua și laptele, o combinație gustoasă și apreciată de cei mai mulți dintre noi, sunt elemente care se inhibă reciproc. Taninurile conținute de cafea încetinesc absorbția calciului, digestia și asimilarea proteinelor în general.

Fresh-uri dn fructe și sucuri

Micul dejun la bar este adesea însoțit atât de cafea, cât și de fresh-uri, sucuri sau alte alimente, precum roșiile și cacaua (în cazul unor gustări), care predispun la gastrită. Din acest motiv ar trebui evitate a fi consumate împreună cu cafeaua.

 

În concluzie, cel mai bine este să bei cafea cu ceva de mâncare alături. Schimbarea obiceiurilor poate fi un început pozitiv, care este și un gest bun pentru corpul nostru.

My title page contents