10 beneficii ale cafelei negre pentru sănătate

Descoperă chiar acum 10 beneficii ale cafelei negre! Cine nu iubește cafeaua? Ba chiar unii dintre noi exagerează cu cantitățile! Multe persoane, până nu iau o gură de cafea proaspătă și fierbinte imediat ce se trezesc, parcă sunt teleghidate. Pentru acei oameni, cafeaua este mai mult decât o băutură fierbinte de dimineață. Este combustibilul care le menține bateria încărcată pe tot parcursul zilei.

Dar, oricât de iubitori de cafea ar fi, unora nu le place cafeaua neagră din cauza gustului amar al acesteia. Însă, cafeaua neagră oferă o serie de beneficii organismului, evident, dacă este consumată în mod corect. Există multe motive științifice pentru care ar trebui să bem cafea în fiecare zi. Cu toate acestea, trebuie să consumăm cafea într-un mod echilibrat.

Să aflăm împreună care sunt beneficiile cafelei negre pentru sănătate

O cafea neagră este pur și simplu un amestec de apă fiartă și o lingură de cafea, fără adăugarea de lapte, zahăr sau miere. Această băutură este bogată în cofeină. Prin urmare, trebuie consumată echilibrat, pentru a evita efectele potențial dăunătoare ale cofeinei asupra sănătății.

Cafeaua este bogată în mod natural în vitamina B2, vitamina B3, magneziu, potasiu, diverși compuși fenolici și antioxidanți. De asemenea, deoarece cafeaua neagră presupune o cafea simplă,  fără lapte sau zahăr, conține 0% grăsimi și carbohidrați.

10 beneficii ale cafelei negre pentru sănătate

1. Poate reduce greutatea

Cafeaua neagră este o băutură fără calorii, care poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Este bogată în cofeină – poate stimula metabolismul și te ajută să-ți crești nivelul de energie, suprimând foamea.

Cafeaua neagră conține un acid clorogenic, care ajută la încetinirea producției de glucoză. Prin urmare, dacă bei o cafea neagră după masă, aceasta poate ajuta la încetinirea formării glucozei. De asemenea, conține mulți antioxidanți care contribuie la gestionarea greutății.

2. Poate reduce riscul de diabet

Multe studii sugerează că, un consum de cafea neagră te poate ajuta să lupți eficient împotriva riscului de diabet. Cafeaua poate ajuta la creșterea producției de insulină în organism, care poate controla nivelul glicemiei.

3. Ajută la îmbunătățirea performanței fizice

Cofeina stimulează sistemul nostru nervos. Știm deja acest lucru. Această stimulare poate ajuta la creșterea nivelului de adrenalină din sânge. Acest hormon îți pregătește corpul pentru efort fizic intens.

4. Poate ajuta la prevenirea riscului de cancer

Conform unor studii, cafeaua poate contribui la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer specifice, cum ar fi cancerul de ficat, de colon și de sân. Cafeaua ajută la reducerea inflamației interne.

5. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare

Ești obișnuit să auzi că un consum de cofeină te ajută să-ți crești tensiunea, dar acest lucru nu este adevărat. Aportul regulat de cafea poate crește tensiunea arterială, dar acest efect se poate diminua în timp. Conform studiilor, consumul regulat de cafea poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

6. Cafeaua neagră poate fi benefică pentru sănătatea ficatului

Ficatul este un organ vital care funcționează în tăcere pentru a ne menține corpul sănătos. Cafeaua neagră poate ajuta la reducerea nivelului de enzime hepatice dăunătoare găsite în sânge. Unele studii au concluzionat: cafeaua contribuie la reducerea riscului de cancer la ficat, boli ale ficatului gras, hepatită și ciroză hepatică.

7. Ajută la menținerea unui bun sistem urinar

Cafeaua funcționează ca un diuretic (crește cantitatea de urină), de aceea vei urina mai mult. Acest lucru ajută la eliminarea toxinelor din corp. În plus, te ajută să-ți menții stomacul curat și sănătos, contribuind la o digestie sănătoasă.

8. Poate stimula memoria

Consumul de cafea neagră poate susține funcțiile normale ale creierului și te ajută să-ți menții creierul sănătos. De asemenea, cafeaua te ajută să-ți menții nervii creierului puternici și să-ți îmbunătățești memoria.

9. Ajută la reducerea stresului

Cafeaua este o băutură magică care te ajută în cele mai multe cazuri să te relaxezi, să te eliberezi de stres și de tensiune. O ceașcă de cafea neagră îți poate stimula instantaneu starea de spirit și să ai astfel o zi mai bună. Poate stimula sistemul nervos și poate ajuta la creșterea neurotransmițătorilor, cum ar fi dopamina și serotonina.

10. Cafeaua neagră poate preveni riscul bolii Alzheimer

De obicei, boala Alzheimer afectează persoanele de peste 65 de ani. Consumul de cafea neagră poate ajuta la reducerea riscului de boală Alzheimer.

Totuși, dincolo de efectele benefice ale cafelei negre, să nu uităm că aceasta poate avea și unele efecte secundare.

Efectele secundare ale cafelei negre

Tot ce depășește o limită admisă ca fiind normală, este toxic, la fel și cafeaua! Iată câteva efecte ale supradozajului cu cafea neagră:

  • Prea multă cafea neagră poate duce la anxietate sau stres;
  • Excesul de cafea înainte de culcare îți poate strica rutina de somn;
  • Cofeina prezentă în cafea poate duce la hiperaciditate;
  • Prea multă cafea face dificilă absorbția de minerale din dieta zilnică a organismului.

Așadar, oricât de mult ți-ar plăcea cafeaua, consum-o cu moderație și bucură-te de gustul ei inconfundabil!

My title page contents