Cum creștem imunitatea copiilor toamna

A venit toamna și trebuie să ne preocupe în mod special imunitatea copiilor. Dar cum creștem imunitatea copiilor toamna? Odată cu apropierea sezonului de toamnă și iarnă, există și riscul de a răci mai des sau chiar de a ne îmbolnăvi de gripă. În plus, trebuie să luăm în calcul și situația specială în care ne aflăm: pandemia de Covid-19. Cei mai afectați sunt, în special, copiii. Aceștia intră mai ușor în contact cu răspândirea virusurilor la școală sau la grădiniță.

Cu toate acestea, putem interveni imediat pentru a întări apărarea imună a copiilor, astfel încât să reducem riscul bolilor sezoniere. Un copil care urmează o dietă sănătoasă, care se joacă în aer liber și care are timp să se relaxeze, este cu siguranță un copil sănătos.

Cum creștem imunitatea copiilor toamna? Iată câteva sfaturi utile:

1. Alimentație sănătoasă

Sistemul imunitar al copiilor poate reacționa nepotrivit atunci când dieta este bogată în aditivi, conservanți și zaharuri sau dacă cei mai mici suferă de alergie alimentară nediagnosticată. Acestea sunt circumstanțe care pot tensiona digestia și pot provoca inflamații. Astfel, pentru organism devine mai dificil să lupte împotriva germenilor și bacteriilor. De aceea, este recomandat ca cel mic să urmeze o dietă sănătoasă. Aceasta trebuie să fie bogată în leguminoase, fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe de ulei. Copiii trebuie obișnuiți să mănânce patru sau cinci porții de fructe și legume pe zi.

2. Mișcare în aer liber

Exercițiile fizice și sportul, în special practicat în aer liber, îi ajută pe copii să trăiască mai bine din mai multe puncte de vedere. Îi ajută să doarmă mai liniștit, să se hrănească mai sănătos și să-și mențină atât mintea cât și corpul în formă. Urmând aceste obiceiuri bune, corpul rămâne sănătos și este gata să facă față virușilor și bacteriilor care îl pot amenința.

3. Renunță la zaharurile rafinate

Consumul de alimente bogate în zaharuri rafinate poate slăbi sistemul imunitar. Așadar, este nevoie să acorzi o atenție sporită în ceea ce privește consumul de dulciuri, băuturi carbogazoase, bomboane, dar și produselor ambalate în general, inclusiv sucurilor de fructe preparate industrial. Pentru copii, alege întotdeauna cele mai bune alternative naturale. Oferă-le și obișnuiește-i să mănânce fructe și legume; pregătește gustări sănătoase acasă, chiar și pentru pachețelul de la școală.

4. Echinacea

Echinaceea este unul dintre remediile naturale mai cunoscute pentru a stimula sistemul imunitar. Totuși, în ceea ce privește copiii, este însă nevoie de puțină atenție. E indicat să ceri sfatul pediatrului și medicului de familie.

5. Probiotice

Probioticele sunt bacterii benefice prezente în mod natural în intestin. Ele ajută la protejarea sistemului digestiv și la eliminarea toxinelor, precum și la asimilarea alimentelor și la întărirea sistemului imunitar. Poți adăuga în dietele celor mici alimente bogate în probiotice, precum iaurtul, de asemenea, vegetal, preparat cu culturi vii și chefir. Probioticele se găsesc și în aluat, varză murată etc.

6. Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt deosebit de valoroase pentru menținerea sănătății sistemului imunitar. Încă din timpul verii, copiii ar trebui să consume fructe de pădure la micul dejun, drept gustare sau ca desert. Îi vor ajuta să-și sporească apărarea imunitară înainte de sosirea iernii.

7. Vitamina C

Vitamina C este un puternic antioxidant care stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește puterea de vindecare a corpului nostru. Și trebuie să știi că, printre sursele de vitamina C găsim nu numai portocale, lămâi și citrice, ci și kiwi, roșii, căpșuni, pepene verde, spanac, broccoli. Acestea trebuie alese în funcție de sezon, pentru a pregăti garnituri, salate de fructe, sucuri proaspete și piureuri.

8. Zinc

Zincul este un mineral important, mai ales pentru copii, dar destul de des trecut cu vederea. Zincul întărește sistemul imunitar și ajută copiii în creștere și dezvoltare. Aportul alimentar de zinc poate ajuta copiii să se concentreze mai bine și să se îmbolnăvească mai puțin. Printre sursele vegetale de zinc găsim, de exemplu, semințe de dovleac și semințe de susan.

9. Somn bun

În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe ore de somn decât adulții. Cu toate acestea, sunt destul de mulți copii care nu se odihnesc suficient de mult. Lipsa somnului poate slăbi sistemul imunitar și poate face ca cei mici să fie mai expuși la germeni și bacterii. Asigură-te că cei mici merg devreme la culcare, astfel încât să poată dormi suficient chiar și în perioada în care au școală, nu doar vacanță.

10. Încearcă să reduci stresul

Din păcate, copiii de astăzi, la fel ca adulții, suferă de stres. Când hormonii stresului cresc, sistemul imunitar se poate slăbi. Pentru relaxare și ameliorarea tensiunii, copiii ar trebui să aibă mai mult timp liber pentru joacă, activități creative, sporturi sănătoase și odihnă. Ajută-i să se relaxeze cu muzică de fundal în momentele de liniște, răsfăță-i pe cei mai mici și spune-le povești de noapte bună.

 

My title page contents