Alungă depresia de toamnă: 5 strategii pentru combaterea tristeții

Alungă depresia de toamnă și bucură-te în continuare de cele mai frumoase zile. Melancolia, somnolența și tristețea sunt simptomele uneia dintre cele mai frecvente afecțiuni care apare odată cu schimbarea anotimpului: depresia. De regulă se instalează toamna și odată cu zilele mai scurte și primele răceli. 

Dar nu te îngrijora, supraviețuirea stării de tristețe care vine odată cu toamna, cu zilele care se scurtează și cu primele răceli este posibilă. Chiar și atunci când vă simțiți copleșiți de primele ploi, derutați de schimbările bruște de temperatură și de cerul încărcat de nori, există o modalitate de a combate melancolia și depresia de toamnă.

Alungă depresia de toamnă! Iată 5 strategii pentru combaterea tristeții!

1. Fii matinal

Trezește- te în fiecare dimineață devreme și fă o plimbare de cel puțin o jumătate de oră. Aceasta este bună atât pentru starea de spirit, cât și pentru sănătate. E mult mai bine să petreci timp afară, chiar dacă este înnorat, decât să te închizi în casă. Cercetările au arătat că expunerea cât mai devreme, la lumina dimineții, ne restabilește ceasul corpului și ajută la combaterea tristeții sau a tulburării afective sezoniere. Un tip de tulburare a dispoziției legată tocmai de schimbarea anotimpului și de expunerea mai mică la lumină.

2. Redu consumul de carbohidrați

Există o relație strânsă între serotonină (hormonul fericirii) și carbohidrați (pâine, paste, orez și cartofi): aportul de carbohidrați ajută la eliberarea serotoninei. Dar provoacă și o reacție inversă: riscă să-ți aducă și niște kilograme în plus și crește nivelul zahărului din sânge. Ce poți face? Să reziști tentației, să mănânci regulat și să te bucuri de fructele și legumele de sezon, bogate în vitamina C, fibre, antioxidanți și beta-caroten.

3. Reglează-ți somnul

Odată cu scăderea luminii apare și tendința de a căsca mai mult. Dorința neîncetată de a dormi apare ca urmare a creșterii cantității de melatonină, hormonul somnului. Aceasta crește proporțional în lunile de toamnă. Ce poți face? Să mergi întotdeauna la aceeași oră la culcare și să te trezești mereu la fel, să nu consumi alcool înainte de culcare și să iei un supliment de melatonină, dacă ai dificultăți în a adormi.

4. Doza de vitamina D

Soarele este principala sursă de vitamina D, care este esențială pentru corpul nostru. Este nevoie de 10-15 minute pe zi de expunere la soare, fără protecție, pentru a-ți aproviziona corpul cu această vitamină. Atunci când organismul rămâne fără provizii în lunile reci, poate fi util să iei un supliment pentru a reduce riscurile apariției depresiei.

5. Practică meditația

Studii recente arată că practicarea zilnică a meditației ajută la combaterea anxietății și depresiei. Dacă nu știi nimic despre această practică, te poți înscrie la cursuri specializate sau poți urmări pe internet diverse materiale ajutătoare.

Urmând aceste sfaturi și încercând să ai o viață cât mai echilibrată, vei reuși să previi sau să învingi depresia.

 

 

My title page contents