Lucruri interzise in sarcina. Tu stii ce nu ai voie in sarcina? Odata ce perechea de liniute a aparut pe testul de sarcina, multe dintre viitoarele mame isi pun intrebari despre modificarile pe care sarcina le va aduce in stilul lor de viata. Mai pot merge la sala? Pot sa mai beau o cafea cu prietenele? Dar un pahar de vin? Am voie sa mananc orice? Si lista intrebarilor ar putea continua, asa ca hai sa aflam, mai bine, ce anume este interzis in sarcina.
Am mai zis acest lucru și o voi repeta, sarcina nu este o boala, iar perioada sarcinii nu trebuie privita ca pe una de restrictii sau cu teama. Ci, mai degraba, ca pe una a bucuriei in care este necesar insa ca fiecare gravida sa fie doar un pic mai precauta. Astfel, unele alimente nu se vor mai regasi pe lista preferintelor, la fel cum unele sporturi mai active se vor transforma in unele cu miscari mai lente, iar paharul cu vin de la cina se va transforma intr-o limonada plina de vitamine. Care este lista ”interziselor” in sarcina? Iata cateva dintre cele mai importante:
Cafeaua
O poti savura diminetile, dar nu mai mult de 200 ml si doar daca nu ai probleme cu hipertensiunea, caz in care este interzisa. Cafeina poate cauza insomnii, stari de nervozitate, palpitatii. In plus, studii recente au demonstrat ca excesul de cofeina creste riscul de avort spontan si poate determina un deficit de greutate bebelusilor, la nastere. Cel mai potrivit este sa inlocuiesti cafeaua cu una fara cofeina.
Sport
Pe durata celor noua luni de sarcina este interzisa practicarea doar a catorva sporturi. Acestea sunt sariturile la trambulina sau cu parasuta, skiul, artele martiale, boxul – in general, sporturile de contact. Este insa foarte indicat sa-ti pastrezi flexibilitatea articulatiilor si sa previi acumularea mai multor kilograme decat ar fi necesar. Astfel, poti merge pe jos oricat de mult, poti inota in bazin, poti face pilates sau yoga si aqua gym.
Alcool si tigari
Interzis cu desavarsire din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata! Si aceasta pentru ca alcoolul traverseaza placenta cu usurinta si, prin vasele de sange din cordonul ombilical, ajunge foarte repede la fat, afectand dezvoltarea acestuia. Fumatul este nociv si pentru gravida, si pentru fat, crescand riscul complicatiilor (avort spontan, travaliu prematur).
Sauna si dusuri fierbinti
Apa fierbinte, precum si expunerea la aburi, constituie un pericol pentru fat, care va fi privat de un nivel bun de oxigen si expus, in acest mod, riscului de aparitie a unor malformatii congenitale. Timpul petrecut in cada nu trebuie sa depaseasca 10 minute. Sauna este total contraindicata in timpul sarcinii.
Zbor cu avionul
Daca in primul trimestru, o călătorie cu avionul poate determina apritia gretlurilor si a varsaturilor, in trimestrul al treilea riscurile sunt mai mari pentru gravida, cresterea presiunii sangelui si avortul spontan fiind cele mai importante dintre acestea.
Radiografii si anestezice
Controlul stomatologic este necesar a fi facut in timpul sarcinii, dar trebuie anuntat medicul stomatolog de existenta sarcinii, mai ales daca aceasta este la inceput. Folosirea anestezicelor in timpul interventiilor stomatologice, precum si a radiografiilor, necesita un plus de precautie.
Alimente
In categoria alimentelor interzise viitoarelor mame se numara laptele nepasteurizat precum si derivatele din acesta (branza Brie, Camembert, cu mucegaiuri, ricotta), ouale neprelucrate termic, mezeluri crud-afumate, sosurile si maionezele ce au la baza ouale crude, peste crud precum si cel care contine mercur sau alte metale grele (ton, halibut, peste spada). Unele fructe, precum ananasul, strugurii sau rodia, pot produce balonari frecvente sau chiar contractii.
Medicamente
In sarcina, nici un medicament nu trebuie luat fara acordul medicului! O multime de antibiotice, antiinflamatoare pot duce la aparitia malformatiilor fetale. Astfel ca nici o banala aspirina sau vreun paracetamol nu trebuie luate fara a avea permisiunea medicului ce urmareste sarcina.