Copilul sensibil e mai special. Pentru ca el are tendinta sa fie foarte critic cu propria persoana, asa ca mustrarea parentala este o lovitura puternica in mod special.
Disciplina in cazul acestui tip de copil este si mai greu de manageriat de catre parinte, deoarece este posibil sa o interpreteze drept un masaj global privind propria valoare.
Ce trebuie sa eviti?
-
Rusinarea. Expresii de genul „esti obraznic” sau „de ce nu esti in stare?” pot parea forme usoare de corectie, dar pentru un copil sensibil, astfel de cuvinte pot fi devastatoare.
-
Evita micile rautati chiar daca sunt spuse in gluma. Sarcasmul poate fi luat ad literam de catre un copil sensibil, asa ca e mai bine sa nu apelezi la el.
-
Evita izolarea. Time-outul este o tactica populara de disciplinare, dar nu foarte eficienta si cu atat mai traumatizanta pentru un copil sensibil, care se va simti lipsit de iubirea si caldura parinteasca.
-
Nu fi prea permisiv. Nu evita sa iti disciplinezi copilul de frica sa nu il ranesti. O corectare blanda, in care il asiguri de iubirea ta, ii va servi sa isi atinga potentialul.
Ce este recomandat sa faci?
-
Schimba-ti tonul vocii atunci cand vrei sa il disciplinezi.
In cazul copiilor sensibili, folosirea de catre parinte a unui ton serios este suficienta pentru a impiedica ca un comportament nepotrivit sa se mai repete. Ei isi doresc sa isi multumeasca parintii si din acest motiv, cand li se semnalizeaza ca au intrecut limita, se vor autocorecta.
2. Conectati-va inainte sa disciplinezi.
Aceasta regula este valabila in cazul tuturor copiilor, dar in mod special in cazul celor sensibili, care daca se simt amenintati se inchid rapid. Este important sa il reasiguri ca sunteti de aceeasi parte a baricadei, si ca il vei sprijini in rezolvarea problemei.
3. Inlocuieste time-out cu time-in.
Pentru ca este recomandat sa eviti izolarea in cazul copilului sensibil, o alternativa mai buna este time-in, care presupune sprijinirea copilului sa se calmeze intr-un loc linistit, comunicarea motivelor care explica de ce comportamentul sau este inacceptabil si cum poate actiona in schimb.
4. Prezinta in mod cumpatat consecintele si asigura-te ca sunt in legatura directa cu problema.
Daca un ton serios nu isi face treaba si copilul tau depaseste limitele impuse in mod clar de tine, o prezentare logica a consecintelor ce ar putea decurge din comportamentul inadecvat, poate fi utila. Dar si mai important, este sa afli de ce incalca constant regula.
5. Restabileste conectarea, sentimentul de siguranta si stima de sine dupa ce l-ai disciplinat.
Afirmatiile pozitive, cuvintele de incurajare si timpul de joaca, vor ajuta un copil sensibil sa se simta iubit.