Dacă știi de ce copilul nu doarme noaptea, problema odihnei este pe jumătate rezolvată. Odată ce afli cum poți face somnul celui mic mai odihnitor și tu și partenerul veți putea uita de nopțile în care vă trezeați din oră în oră!
De ce copilul nu doarme noaptea? Există o mulțime de motive pentru care cel mic nu reușește să se odihnească, iar astfel, nici voi, ca părinți, nu puteți să dormiți așa cum ar trebui, iar aceasta nu este singura problemă.
Dacă micuțul nu s-a putut odihnit, a doua zi va fi nervos, își va pierde repede răbdarea, își va schimba stările de spirit foarte ușor și va fi iritat. Tocmai pentru a evita aceste probleme, ar trebui să știi de ce copilul nu doarme noaptea!
De ce copilul nu doarme noaptea?
Potrivit Webmd.com exista cateva motive comune, ce ii impiedica pe cei mici sa doarma noaptea. Iata cateva dintre ele:
1. Celui mic îi este sete sau foame – se întmplă, în special în cazul bebelușilor, ca foame să împiedice odihna. Dacă cel mic nu a fost bine hrănit înainte de culcare, va resimți foamea pe parcursul nopții și astfel va începe să plângă. Plânsul este forma lui de a-ți cere și a-ți semnala faptul că ceva nu este în regulă.
2. Copilul este prea obosit – acest fenoment se întâmplă și în cazul nostru, al adulților. Atunci când suntem prea obosiți parcă nu ne mai ia somul și nu putem să ne odihnim cât și cum trebuie. Dacă știi că bebelușul tău a avut o zi agitată, v-ați plimbat de colo – colo, atunci el ar putea adormi greu.
3. Dinții și colicii – alte două motive, foarte des întâlnite în cazul plânului și lipsei somnului la bebelșui sunt colicii sau dinții care urmează să crească.
4. Celui mic îi este prea cald sau prea frig – bebelușii nu îți pot spune exact care este problema lor, așa că plâng și se trezesc din somn ori de câte ori realizează că există o problemă. În cazul în care îi deranjează temperatura, problema poate fi rezolvată foarte ușor: când vezi că cel mic se trezesște din somn și plânge din senin, cel mai bine ar fi sa verifici pentru început dacă nu este prea gros sau prea subțire îmbrăcat.
5. Copilul tău își dorește să își simtă părinții aproape – ei bine, cu această problemă s-ar putea să vă confruntați mult timp! PE măsură ce va crește, copilul va învăța să doarmă singur, însă, la început, din necesitate și din dorința de a nu fi singur, el va dormi cu mami și tati. Dacă copilul tău este totuși micuț iar regula voastră este ca el să se odihnească într-o altă cameră, s-ar putea să nu poată dormi singur! Lasă-l să dorarmă alături de tine sau de partenerul tău timp de câteva nopți și vezi dacă așa se odihnește mai bine.