Beneficiile surprinzătoare ale plânsului la copii

”Nu mai plânge, puiul meu!”, „Lasă-l în pace, nu vezi că îl faci să plângă?!” De câte ori n-am spus sau auzit aceste cuvinte… De un singur lucru, însă, nu am auzit: de beneficiile surprinzătoare ale plânsului la copii.

 

Da, este greu pentru un părinte să își vadă odorul cu ochii plini de lacrimi, cutremurat de spasmele plânsului. Și este normal să își dorească să îi aline suferința din spatele lacrimilor lui. Dar n-ar fi oare mai îngrijorat dacă micuțul nu ar plânge deloc? Niciodată. În nicio situație. Din niciun motiv. Plânsul este un mecanism la fel de important precum râsul. L-ai opri să mai râdă? Ai face totul doar ca să nu-l mai vezi râzând? Poate că unora vi se pare ciudată, nefirească, existența de beneficiile surprinzătoare ale plânsului la copii. Este suficient să acceptați că ele există, cu adevărat.

Semnalul de care avem nevoie

Generații întregi de părinți s-au bucurat la auzul plânsului copilului care tocmai s-a născut. Generații întregi de părinți au experimentat stresul și frustrarea când bebelușul a plâns neconsolat. În manifestările sale extreme, acest plâns a fost considerat o problemă clinică și pus pe seama colicilor. Și, de asemenea, generații întregi de părinți au știut că micuțului îi este foame, sete, somn, că îl deranjează ceva, că îl doare ceva. Astfel, plânsul a fost exact semnalul de alarmă de care avem nevoie pentru a ne da seama că ceva nu-i în regulă. Și nu-i acesta un beneficiu?!

Beneficiile surprinzătoare ale plânsului la copii

Așadar, fără îndoială, plânsul este pentru copilul mic un limbaj. Prin el ne comunică nevoile sale și nemulțumirile sale. Cu timpul, o mamă va învăța, instinctiv, ce nevoi are copilul după felul în care plânge. Da, în plâns există diferențe, uneori subtile, insesizabile pentru altcineva. Nu și pentru o mamă. Dar haideți să vedem care sunt celelalte beneficii, în afara faptului că este un mod de comunicare.

Ajută la bunăstarea psihologică

Prin plâns copilul nu reclamă numai nevoile sale fizice, ci și pe cele afective. El poate plânge pentru că se simte singur sau pentru că are nevoie de afecțiune. Părintele, alarmat de plâns, îi va satisface micuțului aceste nevoi. Iar copilul se va simți în siguranță, ceea ce din punct de vedere psihologic pentru el este exact lucrul de care are nevoie.

Ajută la întinderea mușchilor

Dacă arunci o privire mai atentă la un copil care plânge, vei vedea că mulți mușchi, membrele sau întregul corp al copilului se contractă și se întinde. Nu e nimic în neregulă cu el. Dimpotrivă! Practic face niște exerciții fizice, ceea ce este grozav!

Ajută la eliminarea bagajului emoțional în exces

Pe măsură ce copilul crește, gama de emoții se lărgește, se diversifică. Și este nevoie de o echilibrare a lor, pentru a nu deveni frustrante sau copleșitoare. În mod natural, plânsul rezolvă această problemă. Sau măcar o mare parte din ea. Așa că nu intra imediat în panică dacă micuțul tău a venit de la grădiniță și ți-a povestit plângând că un coleg i-a rupt roțile mașinuței preferate. Lasă-l să plângă, pentru că în acest fel elimină emoția acumulată. Fii alături de el, arată-i că îl înțelegi și susții. De restul se ocupă… lacrimile.

My title page contents