Somnul agitat la copii. Cum să faci față somnului neliniștit la copii

Somnul agitat la copii

Șuierături, coșmaruri, treziri bruște: care sunt cauzele trezirilor nocturne și cum pot fi tratate? Somnul agitat la copii preocupă mulți părinți, care caută o soluție pentru liniștirea micuților lor.

 

Somnul agitat la copii. Cum să facem față somnului neliniștit la copii?

Somnul sugarilor nu este deloc liniștit, așa cum ne-am putea imagina. Copilul intră rapid și iese din faza REM (faza viselor ) și trece adesea de la un somn ușor la un somn adânc. În aceste faze, somnul poate fi deranjat: copilul plânge, se răsucește și chiar poate zâmbi. Dar, în general, nu este un simptom al unei tulburări de somn, pentru că acesta este somnul tipic nou-născutului.

După câteva luni, copilul începe să doarmă pentru o perioadă mai lungă într-un mod neîntrerupt și o regresie bruscă a acestui obicei poate fi un semn de disconfort. Este util să încerci să înțelegi care sunt cauzele care tulbură somnul copilului. Odată ce înțelegi motivul agitației copilului, poți căuta o soluție care să-i garanteze o odihnă și un somn liniștit.

Somnul agitat la copii. Cauzele somnului agitat la bebeluși

Un copil de câteva luni se trezește adesea noaptea dacă este ud, dacă îi este foame, dacă e cald sau rece. Odată ce disconfortul este rezolvat, problema somnului se rezolvă, de asemenea. În jurul celor nouă luni, în schimb, există anxietate de separare și, prin urmare, teama de străini. În această etapă, trezirea nocturnă se poate repeta frecvent. De aceea, este important să se stabilească o rutină de somn adecvată, care să ajute copilul să doarmă.

Noaptea, trezirea poate fi cauzată de dentiție sau de o schimbare a vieții copilului. Cum ar fi începutul creșei/grădiniței sau momentul înțărcării. Când copilul este mai mare, trezirea de noapte poate fi provocată de o suferință psihologică sau de o problemă nerezolvată. Pe la 2 ani, trezirea poate fi cauzată de coșmaruri și temeri, care totuși reprezintă o fază a creșterii copilului.

Noi tehnici de protecție pentru a face copiii să doarmă

Sugarii, în timp ce dorm, pot fi supuși unor mișcări/bătăi bruște. Își deschid și închid picioarele și brațele, le lovesc sau se întind fără un motiv aparent. Toate acestea reprezintă activitatea sistemului nervos al copilului. Și chiar dacă sunt mișcări bruște și involuntare, fac parte din dezvoltarea neurologică a copilului. Odată cu trecerea lunilor, aceste gesturi sunt atenuate, iar nou-născutul va începe să se miște și să se întoarcă în somn ca și noi, adulții.

Somnul agitat la copii. Tulburări de somn la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani

Copilul se trezește țipând în mijlocul nopții și are un somn neliniștit, plânge, spune unele cuvinte care nu pot fi înțelese. Totuși, el doarme. Sau se trezește din cauza unui coșmar, strigând că nu mai vrea să mai doarmă sau că se teme. Trezirea nocturnă de acest tip apare la aproximativ trei ani. Și poate fi declanșată de un eveniment stresant (nașterea unui frate mai mic, începerea grădiniței etc.) Sau poate fi declanșată de către unii stimuli: un desen animat înfricoșător, o ceartă pe care a avut-o în timpul zilei cu un băiețel, apariția fricii de animale mici și monștri. Este o fază care cere multă răbdare și acceptare.

Remedii naturale pentru somnul agitat la copii

Mulți părinți caută remedii naturale pentru somnul neliniștit al copiilor, pentru a limita trezirea nocturnă. Înainte de a administra copilului ceva, mai ales dacă este vorba de medicamente homeopate, este mai bine să discuți despre acest lucru cu pediatrul. Evită să-i dai tratament după ureche sau după sfatul prietenilor sau al rudelor.

Muzica este o soluție excelentă pentru a face copilul să se relaxeze. Sau oferirea unui obiect drag, a unei jucării din pluș, care să-l calmeze.

Lipsa somnului poate contribui la apariția unor probleme cum ar fi dificultăți de concentrare la școală sau iritabilitate, în cazul copiilor mai mari. Din acest motiv, este important să înțelegeți motivele imediat și să interveniți în modul cel mai corect, mai ales dacă este o insomnie timpurie.

My title page contents