BEBELUȘUL NU DOARME ZIUA. CARE AR PUTEA FI MOTIVELE?

Te preocupă faptul că bebelușul nu doarme ziua? Unii nou-născuți nu dorm în timpul zilei. Fiecare copil se naște cu un ritm propriu și cu un temperament propriu. Există copii care au foarte multă energie, fără să doarmă prea mult, iar alții care au nevoie de mai mult timp pentru a-și reîncărca bateriile. Cu toate acestea, în timpul somnului creierul nou-născutului se dezvoltă într-un mod accelerat, și din acest motiv, în primele luni, odihna de noapte nu este suficientă. 

 

Oare bebelușul doarme destul?

În primele câteva luni, ritmul somnului în timpul zilei al nou-născutului este, în general, foarte neregulat. Fiecare nou-născut are nevoi diferite. Dar, în medie, nou-născutul ar trebui să doarmă aproximativ 8 ore în timpul zilei. Indiferent de câte ore doarme, dacă ți se pare că bebelușul nu a dormit destul în timpul zilei, ia în considerare comportamentul lui treaz. Dacă observi că este excesiv de iritabil, probabil că trebuie să doarmă mai mult. În acest caz, trebuie să încerci să-l ajuți să doarmă.

Bebelușul nu doarme ziua. Bebelușul are reprize de somn foarte scurte în timpul zilei

Se pare că nou-născutul nu doarme în timpul zilei, pentru că adesea durează mai mult pentru a-l adormi, decât poate el să se odihnească. Acest lucru se întâmplă, deoarece la nou-născut, fiecare ciclu de somn – în care alternează somnul profund și somnul activ alternativ (REM) -, poate dura între 30 și 60 de minute. Ca urmare, este normal ca nou-născutul să se trezească de fiecare dată când se încheie un ciclu. Cel puțin până când învață să le unească.

În jur de 6-8 săptămâni, bebelușii încep să se obișnuiască cu orele de odihnă din timpul zilei, adormind mai rar și pe perioade mai lungi. Când observi acest lucru, îl poți ajuta să mențină această regularitate, oferindu-i posibilitatea de a adormi în momente fixe. Ia în calcul și un minimum de flexibilitate. Pentru a menține regularitatea, e bine să-l pui la somn, de exemplu, după 2-3 ore în care a fost treaz. Evident, totul depinde de temperamentul copilului și de preferințele părinților.

Bebelușul nu doarme ziua. Cum să ajuți bebelușul care nu doarme în timpul zilei

Dacă bebelușul nu doarme în timpul zilei, ia măsuri pentru a-l ajuta să-și stabilească o rutină bună. De la naștere, nou-născutul este capabil să recunoască situații familiare și să anticipeze în situații deja experimentate, ce se va întâmpla în continuare. De aceea, stabilirea unui ritual scurt pentru a se pregăti pentru somn, îl ajută să se relaxeze. Apoi, poți folosi una dintre metodele preferate pentru a calma copilul, pentru a-l ajuta să adoarmă.

De asemenea, reține:

  • Trebuie să intervii la primele semne ale oboselii (căscatul, frecarea ochilor, privirea în spațiu, iritabilitatea și plânsul…);
  • Când este posibil, lasă-l să doarmă în același loc în care doarme noaptea;
  • Ziua, lasă să pătrundă lumina naturală în cameră, pentru a distinge ziua de noapte;
  • Nu te îngrijora prea mult pentru zgomotele din jur. Dacă se va obișnui de la început cu ele, bebelușul nici nu le va lua în seamă.

 

My title page contents