Cum îți convingi copilul să doarmă la prânz: trucuri pentru un somn liniștit

cum îți convingi copilul să doarmă la prânz

Cum îți convingi copilul să doarmă la prânz și să se bucure de un somn odihnitor? Îl ajută oare jucăria preferată, muzica relaxantă și un progra fix de somn?

Este un fapt cât se poate de cunoscut: cei mici au nevoie de odihnă! Somnul este cât se poate de important pentru copii. Un sistem imunitar puternic, mai multă energie și o capacitate mai mare de a se concentra – sunt doar câteva dintre beneficiile odihnei pentru cei mici.

Însă, uneori, poate apărea o dilemă – cum îți convingi copilul să doarmă la prânz? În cazul bebelușilor situația este mai simplă, însă copii își doresc să se joace, să se uite la desenele preferate și pot sări peste această activitate a zilei.

Cât ar trebui să doarmă un copil în timpul zilei?

În funcție de vârstă, cei mici dorm un anumit număr de ore pe zi, acestea incluzând și somnul de a prânz. Potrivit Kidshealth.org, iată cum ar trebui să doarmă un copil:

  • până la vârsta de 6 luni, bebelușii ar trebui să doarmă între 14 și 18 ore pe zi;
  • bebelușii între 6 și 12 luni dorm 14 ore pe zi, având două runde de somn în timpul zilei, în general de câte 20 de minute;
  • de la vârsta de 1 an până la 3 ani, cei mici dorm 14 ore pe zi, cu un somn la prânz de 1 până la 3 ore;
  • copiii cu vârsta între 3 și 5 ani dorm în jur de 12 ore noaptea și ar fi bine să se bucure și de somnul de la prânz;
  • între 5 și 12 ani copiii dorm între 10 și 11 ore pe noapte plus, dacă este posibil, somnul de la prânz.

Cum îți convingi copilul să doarmă la prânz?

Somnul de după – amiază este un moment odihnitor pentru cei mici. Însă, uneori, când aceștia mai cresc, este posibil să refuze momentele de odihnă pentru o oră în plus de joacă, sau activitățile extrașcolare îl pot împiedica să se bucure de un somn la prânz.

Când aceștia sunt mici, este indicat să stabilești un program și să nu te abați de la el. Mai mult decât atât, în cazul bebelușilor, cel mai bine este să urmărești primele semne ale somnului și să pregătești copilul de culcare, să îl pui în pat și să îl lași să adormă singur, recomandă Kidshealth.org. Acest obicei este important, potrivit Kidshealth.org, pentru mai târziu, când cel mic va începe să adoarmă singur. Povestea preferată a copilului tău, jucăria iubită sau muzica relaxantă îl pot ajuta să adoarmă mai ușor.

În cazul preșcolarilor, Kidshealth.org recomandă următoarea strategie: chiar dacă cei mici nu își doresc să meargă la culcare după prânz, nu îi forța, ci încearcă să îi convingi să petreacă timp în liniște – să se uite prin cartea preferată sau să joace în liniște la ei în cameră. Conform Kidshealth.org, timpul pe care cei mici îl petrec singuri, în liniște, se poate transforma ușor în somnul de după-amiază. Dacă cel mic nu a adormit nici așa, măcar a petrecut câteva ore odhinindu-se.

 

 

My title page contents