Concediu alaturi de copii. Fac parte dintre cei care nu se pricep deloc la gasit deal-uri minune si spectaculoase oferte last minute. Eu sunt cea careia i se scumpeste biletul de avion fix in momentul achitarii lui si care (intr-o alta viata, e drept) a platit pentru o vacanta in Bulgaria cat altii pe-un concediu in Caraibe. Din plecarile ultimilor 7 ani, petrecute cu fiica mea, am adunat insa o multime de „invataturi”. Pe care, in lipsa de fiu Teodosie, vi le impartasesc voua, celor care plecati in rol de parinte singur in vacanta.
Concediu alaturi de copii 1. Iulie e cea mai nepotrivita luna pentru mers in concediu cu un copil. A fost nevoie de-o vacanta la Roma, de-o investitie considerabila in inghetata, sucuri si apa si de-o insolatie, pentru a invata lectia. Daca mai aveam indoieli, dupa iesirea de anul acesta, comisa tot in iulie, sigur s-au spulberat. Copilul nu se poate trezi mai devreme de ora 8 fara sa se simta pedepsit, iar de la 10 deja nu se mai prea poate sta pe plaja si nici nu se mai poate bantui prin oras. Chiar si pe stradutele inguste, pe care mai prinzi bucati de umbra odata ce soarele a trecut de mijlocul cerului, aerul nu e chiar respirabil.
Concediu alaturi de copii 2. Cremele de protectie te lasa uneori descoperit. Da, chiar si cele dermatologice si scumpe, cu factor 50+, rezistente la apa si aplicate sarguincios din 30 in 30 de minute. In afara de arsuri solare, te poti trezi si cu urate alergii la chiar respectivele creme. Solutia clasica – soare pana in ora 10 si dupa ora 17 (chiar 18, in functie de destinatia de vacanta) – functioneaza cel mai bine. Palariutele (la copii) nu se negociaza! Ele se vor pune pe cap in timpul zilei, daca vom vrea sa evitam efectele insolatiei pe timpul serii. Si in urmatoarele 2 zile…
3. Cea mai buna mancare e uneori cea mai ieftina. In Italia, cel putin, poti manca linistit la orice chiosc de pe strada. Mancarea este la fel de gustoasa ca cea de la restaurante. Si nici nu platesti „coperto”. Uita de ghidul turistic si intreaba la pensiune unde se manca bine. Daca patronul poate avea o intelegere cu vreun restaurant (nu chiar ok, vei descoperi) pe care-l recomanda, femeia care face curat prin camera sigur iti va spune unde se mananca ieftin si bine, ca la mama (ei) acasa.
4. Daca mergi cu autobuzele locale (de preferat, caci pretul e mic, iar sistemul bine organizat), ai grija sa ai bani marunti la tine pentru bilet. Nimeni in afara de turisti nu umbla cu bani cash, iar restul la 10 euro, ba chiar si pentru o hartie de 5, poate fi o problema. In plus, mersul cu autobuzul condus de soferul care se opreste in mijlocul strazii, sa se certe cu un pasager sau sa bea apa de la cismeaua din statie sau conversatia cu babuta care refuza sa inteleaga ca tu NU vorbesti limba ei este o amintire simpatica pentru copil.
Concediu alaturi de copii. 5. Sistemul all-inclusive (tentant, intr-o prima faza, pentru parinti si copii, deopotriva) nu-si justifica diferenta de pret. Juniorilor nu le e niciodata foame cand e ora de masa, iar adultii tind sa manance „de toti banii” mancaruri nu neaparat gustoase, dar care impresioneaza prin cantitate. Chiar si optiunea cu mic dejun poate fi o pacaleala – multe dintre hoteluri/pensiuni ofera „bufet suedez” care consta, de fapt, in cereale, nutella, iaurturi cu fructe (si mult zahar) si biscuiti faramiciosi, si care urca pretul camerei cu cel putin 10 euro. De acesti bani te poti aproviziona bine-mersi de la un supermarket si poti servi la orice ora vrei (nu neaparat intre 8 si 10) micul dejun pastrat in frigiderul camerei tale.
Concediu alaturi de copii. 6. Faimoasele obiective turistice/culturale/istorice nu ii impresioneaza pe copiii tai in aceeasi masura ca pe tine. Nu te astepta ca fiica ta de 8 ani sa aprecieze Pietà-ul din Vatican, oricat l-ai iubi tu pe Michelangelo. (FYI, daca ajungeti acolo, pentru vreo 8 euro/2 persoane ne-am programat vizita a doua zi si am evitat multe ore de stat la coada sub soare arzator). Asteapta-te in schimb sa zburde plina de entuziasm pe treptele inguste care duc catre acoperis si sa rada la tine cu dintii pana la urechi cand te vede claustrofoba si galbena, de la raul de inaltime:)
7. Daca mergi cu avionul, nu-ti incarca bagajul cu jumatate din garderoba. Oricat de cocheta ai fi, vei ajunge sa porti cel mult 3 tinute, care se usuca la soare cat ai zice „aer conditionat” – nu-s fan, dar la mare, vara, e musai! In plus, vei evita suprataxele la aeroport, unde vei constata cu surpriza (btw, ai citit toate conditiile alea de calatorie, daca tot ai bifat casuta?) ca valiza ta e prea mare/prea grea.
foto Shutterstock.com