Copilul tau e agresiv? Te loveste? Ii bate si pe cei de-o seama cu lui? Uite cum poti iesi la liman.

 

Pustiul tau a luat in bat in mana si hars in stanga, hars in dreapta. Poc pe canapea, poc pe televizor, poc pe podea, poc la caine, poc pe geam.

Barbatul tau e deja nervos si tipa. L-a luat in primire pe copil si ii tine o predica, ba chiar il si zgaltaie. „Ia vino incoace. Cine te crezi? Inceteaza ca, daca nu, iti arat eu!”

Tu ce ai de facut? Cum actionezi? Cum reactionezi? Il iei si tu la sapuneala? Il pui la coltul moralitatii? Uite o alta varianta de abordare. Conecteaza-te cu copilul, descopera ce il face de fapt sa loveasca cu batul. Afla motivul care il intoarce pe dos. Vezi de ce vorbele dure ale tatalui l-au indignat si mai tare.

Mergi langa copilul tau, ia-l de maini sau ia-l in brate – daca vrea – stati impreuna pe canapea sau chiar pe jos. Mangaie-l un pic si spune-i: „Tu pari cam suparat.”. Fii pregatita sa ii infrunti privirea si comportamentul de respingere, insa nu te opri! Fii acolo. Continua. Priveste-l cu blandete si mangaie-l.”Esti suparat pentru ca te-ai certat cu Andrei, prietenul tau, si ca nu mai mergeti la pescuit? ( aici incerci sa identifici un motiv recent care i-a tulburat linistea).

Conteaza sa fii acolo, sa fii cu el, sa faci parte din viata lui. Si vei vedea ca iti va raspunde. Iar tu continua: „Se pare ca faptul ca ratezi ziua de pescuit te face sa te simti cam rau…sa stii ca si eu as fi trista in locul tau”. Arata-i intelegere si empatie. Copilul tau se va deschide si isi va descarca sufletul. Ba chiar va plange si iti va vorbi. Si e important sa fie ascultat. Pentru ca mai apoi sa il ajuti sa gaseasca o solutie la problema lui. Cand spunem sa il ajuti, ne referim la sa il asisti, sa il conduci spre propria lui solutie, nu sa i-o dai tu mura in gura.
Conectarea, empatia, intelegerea, bunatatea ii schimba pe copii si ii face deschisi. Va schimba viata. O face mai frumoasa!

 

My title page contents