Sarcina la debut. Bucurie. Și totuși. Apar complicațiile sarcinii în primul trimestru. Cum faci? Știm deja că fiecare femeie visează la un copil sănătos. Și totuși, cum acționezi atunci când apar posibilele complicații ale sarcinii?
Atât timp cât viitoarea mămică are un regim de viață sănătos, fără excese, eventualele probleme medicale sunt atent supravegheate de medicul specialist, vizitele la medicul ginecolog sunt periodice, evoluția sarcinii nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Dar, într-adevăr, există și cazuri când pot apărea complicații ce ar putea pune în pericol viața fătului și chiar a mamei. Tocmai de aceea, este bine să știi din timp care pot fi acestea și cum le poți recunoaște simptomele.
Anomaliile cromozomiale
Atunci când în istoricul familiei există cazuri de boli genetice, cuplul are deja un copil cu un defect genetic, există un istoric de avorturi spontane sau vârsta mamei a trecut de 35 de ani, se impune efectuarea anumitor teste genetice, care pot ajuta la prevenirea unor probleme sau la diagnosticarea lor, dacă acestea există. Cele două tipuri de testare, screening și diagnostic, se fac începând cu săptămâna a 9-a de sarcină.
Disgravidia
Senzațiile de greață și vărsăturile sunt două manifestări asociate cu sarcina, fiind des întâlnite la multe viitoare mămici. Vestea bună este că acestea dispar imediat ce gravida a trecut în al doilea trimestru de sarcină. Există cazuri însă când aceste vărsături au loc pe tot parcursul zilei și al nopții, existând pericolul deshidratării și de subnutriție, ceea ce poate afecta dezvoltarea fătului. Caz în care se impune consultul medical.
Sângerările
Pierderile de sânge însoțite de dureri puternice abdominale, atunci când au loc în primele săptămâni de sarcină, sunt un semn al unei sarcini extrauterine sau al unui avort spontan. Controlul medical se impune a fi făcut de urgență.
Avort spontan
80% dintre cazurile de pierdere a sarcinii au loc înainte ca aceasta să împlinească 20 de săptămâni, cu alte cuvinte a avorturilor, au loc înainte de a 12-a săptămână de sarcină. Cele mai multe dintre aceste avorturi au loc din cauze naturale, organismul femeii respingând produsul de concepție dacă acesta prezintă anomalii cromozomiale. Crampele și sângerările sunt simptomele unui avort.
Sarcina extrauterină sau ectopică
I se mai spune și sarcină tubară și reprezintă implantarea ovulului fecundat în afara uterului. În cele mai dese cazuri, acesta se implantează la nivelul trompei uterine. Diferențele față de o sarcină normală apar pe măsură ce timpul trece când, la 6-8 săptămâni de la ultima menstruație, apar durerile pelvine sau abdominale, sângerări vaginale ușoare sau abundente, dureri în timpul actului sexual, stări de leșin, dureri la nivelul umerilor, dureri în timpul examinării ginecologice, crampe pe o parte a bazinului. Implantarea ovului fertilizat pe o altă suprafață decât cea a uterului nu are șanse de supraviețuire. Mai mult de atât, creșterea sarcinii ectopice poate duce la ruperea organului pe care se află, ceea ce poate duce la provocarea unei hemoragii ce pune în pericol viața femeii. Sarcina ectopică nu poate fi prevenită.