Alimente care stimulează fertilitatea la femei – există așa ceva? Potrivit experților, pentru a obține o sarcină, atât bărbații cât și femeile ar trebui să urmeze un stil de viață mai sănătos, în special cu grijă la alimentație.
Renunțând la fumat și la mâncarea nesănătoasă este un prim pas spre întărirea corpului și creșterea fertilității. O adevărată dietă de fertilitate se bazează, în principiu, pe alimente bogate în vitamina C, acid folic, fier și omega 3.
Iată câteva sfaturi utile pentru a îmbunătăți fertilitatea:
1) Maca
Maca, cunoscut și sub numele de ginseng peruvian și Viagra peruviană. Este utilizat pentru tratarea problemelor de fertilitate și are, de asemenea, proprietăți afrodisiace. Prin urmare, este un remediu natural de creștere a fertilității, util atât bărbaților, cât și femeilor. Găsiți maca sub formă de extract uscat sau lichid și tablete. Doza care trebuie luată este variabilă. Adresați-vă medicului, pentru mai multe informații.
2) Morcovi
Morcovii stimulează fertilitatea masculină și îmbunătățesc calitatea spermei, conform unei cercetări recente efectuată la Harvard. Experții au remarcat că, un consum de morcovi, de fructe și legume portocalii și galbene ar putea crește calitatea materialului seminal cu 10%. Se pare că o astfel de dietă poate fi utilă pentru a obține sperma mai rapid și pentru a o face mai activă. Mai ales datorită acțiunii de contrast a radicalilor liberi, dată de antioxidanții, care se găsesc din plin în aceste alimente naturale.
3) Varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles ar putea fi foarte valoroasă pentru fertilitatea la bărbați și femei, și pentru cuplurile care doresc să aibă un copil. De fapt, studii recente au subliniat importanța nutritivă a acestui produs alimentar. Varza de Bruxelles este bogată în acid folic, esențial pentru o dezvoltare optimă a fătului. Varza de Bruxelles conține vitamine care ajută la îmbunătățirea cantității de spermă și capacitatea acesteia de a ajunge la uter.
4) Tomate
Tomatele ar putea crește fertilitatea masculină. Conform unui studiu realizat recent în Statele Unite, licopenul, un important antioxidant găsit în tomate, poate crește numărul de spermatozoizi cu până la 70%. De multe ori, potrivit experților, se crede că lipsa fertilității este o problemă în special a femeilor. Dar în cele mai multe cazuri, cauza eșecului de a concepe este la bărbați, din cauza unei funcții slabe de reproducere și calitatea spermei.
5) Fructe uscate
Fructele uscate sunt considerate printre alimentele esențiale pentru o dietă care promovează fertilitatea. Sfatul este de a alege nuci și semințe oleaginoase în formă brută – prin urmare, neprăjite – pentru a beneficia de conținutul lor de zinc, omega 3 și vitamina E. Acizii grași Omega 3, în special, sunt considerați esențiali în dieta pentru stimularea fertilității, mai ales pentru bărbați.
6) Vitamina C și antioxidanți
Ca și omega 3, un aport corect de vitamina C și antioxidanți în dietă este considerat fundamental pentru promovarea fertilității. Prin urmare, este recomandabil să se consume fructe și legume deosebit de bogate în aceste substanțe nutritive, cum ar fi: morcovi, citrice, kiwi, ardei, căpșuni, zmeură, afine, rodii, struguri, grapefruit și roșii, deja menționate.
7) Menstruația
Chiar și în timpul menstruației este important să urmați o dietă corectă, care poate fi utilă în acele zile și în etapele ulterioare ale ciclului menstrual. Experții recomandă să consumați alimente bogate în fier, care este prezent mai ales în leguminoase și în legumele cu frunze. Pentru a crește absorbția fierului din plante, sugestia este de a consuma din nou alimente bogate în vitamina C și de a îmbogăți dieta cu ardei, roșii, broccoli, kiwi și citrice.
8) Alimente nedorite
Evitați mâncarea junk, cu orice preț. Fertilitatea masculină este păstrată prin alimentație, iar conform unui studiu recent, consumul excesiv de grăsimi saturate și alimente ambalate și alimente fast-food poate avea consecințe negative asupra calității spermatozoizilor. Uitați de mâncarea nesănătoasă și înlocuiți-o cu alimente naturale, pentru a crește fertilitatea și pentru a rămâne sănătoși. Cum ar fi fructele proaspete, legumele, fructele cu coajă lemnoasă și cerealele integrale.