Care sunt cele mai frecvente simptome ale sarcinii? Greață, oboseală, sâni mai sensibili … . Semnalele pe care corpul nostru le transmite nu sunt întotdeauna ușor de înțeles: uneori, dorința de a obține o sarcină te poate face să te înșeli. Iar unele simptome pot fi înțelese greșit, deoarece acestea sunt de multe ori similare cu cele care pot apărea în perioada premenstruală. Dar pentru a fi sigură că este vorba despre o sarcină, trebuie să faci testul de sarcină.
Cu toate acestea, unele simptome pot anunța o sarcină. Iată care sunt cele mai frecvente:
1. Întârzierea menstruației
Acesta este primul și cel mai fiabil semnal al unei sarcini în curs, cel puțin pentru femeile care au un ciclu regulat. Cu toate acestea, o întârziere nu înseamnă neapărat că ești gravidă, deoarece aceasta poate depinde de alte cauze, cum ar fi ciclurile neregulate, aportul de medicamente, prezența unei boli.
2. Mici sângerări
Scurgeri mici – mai blânde decât în perioada menstruală – se pot produce, de asemenea, la începutul sarcinii. Trebuie să te adresezi medicului, deoarece acestea pot avea diverse cauze.
3. Sâni mai sensibili
Nu mai poți dormi pe burtă? Ca rezultat al furtunii hormonale care apare imediat după fertilizare, glandele mamare cresc, sânii devin mai mari și mai grei, iar femeia simte adesea tensiune dureroasă.
4. Sfârcuri mai închise la culoare
Din cauza hormonilor de sarcină și a alimentării crescute cu sânge, sfârcurile și areola pot deveni mai închise la culoare. Chiar și mici reliefuri pe areolă, așa-numiții tuberculi din Montgomery, pot apărea mai proeminenți și mai maro.
5. Sensibilitate la mirosuri
Multe femei gravide sunt deosebit de sensibile la mirosuri. În timpul sarcinii, toate simțurile sunt rafinate. Cercetătorii iau în calcul existența unui mecanism ingenios de protecție a mamei și a copilului: produse alimentare perisabile, cum ar fi carne și pește, dar, de asemenea, substanțele pe care ar trebui să le evite (alcool, cafea, țigări) sunt percepute de mame ca fiind neplăcute.
6. Apetit crescut
Procesul de transformare care începe cu sarcina, necesită forță și organismul consumă mai multă energie. Acesta este motivul pentru multe femei însărcinate au o poftă mai mare de mâncare. Cu toate acestea, femeile sunt agresate de atacurile de foame chiar înainte de menstruație sau în perioade de stres ridicat. Sfatul nu este de a renunța la mâncare, ci de a urma o dietă echilibrată.
7. Tensiunea în abdomenul inferior
Simți o tensiune în abdomenul inferior, diferită de durerea abdominală obișnuită care precedă ciclul menstrual? Uterul crește, se pregătește pentru sarcină, crește cantitatea de sânge și apar vase noi. Toate acestea pot fi însoțite de o tensiune tipică în abdomenul inferior. Unele mame însărcinate spun că simt că se întâmplă ceva în burta lor. Uneori, de asemenea, poți simți o ruptură în zona abdomenului, deoarece modificările hormonale în progres slăbesc ligamentele, astfel încât organismul să se poate adapta la burta care urmează să crească.
8. Nevoie mai mare de a urina
În timp ce sarcina progresează și burta crește, nevoia de urinare crește. Dar chiar și în stadiul inițial, multe femei merg la toaletă mai des decât de obicei.
9. Oboseală
Începutul sarcinii este însoțit de oboseală și uneori chiar de un vertij. Motivul: în primele câteva luni, tensiunea arterială este coborâtă puțin. E bine să faci un duș, alternând apa caldă cu cea rece, o dietă echilibrată și plimbări în aer liber. Toate acestea pot îmbunătăți starea fizică generală. Amețelile și oboseala apărute pot fi cauzate și de anemie: fă-ți doar testele de sânge.
10. Greață și stare de rău dimineața
Două simptome absolut normale pentru sarcină, mai presus de toate, dacă se repetă timp de mai multe zile consecutive. Responsabil pentru senzația de rău este hormonul gonadotropinei corionice (HCG). Unele femei sunt foarte sensibile la acest hormon, altele mai puțin și, de fapt, nu toate simt acest simptom. În cazul unor vărsături frecvente, viitoarea mamă trebuie să vorbească cu medicul.