Beneficiile masajului pentru sănătate sunt multiple, unele dintre ele fiind de-a dreptul surprinzătoare.

Să spui despre masaj că este doar o tehnică de relaxare, este superficial. În prezent, terapia prin masaj este considerată, în principal, o opțiune de tratament. Așa că este important să afli care sunt beneficiile masajului pentru sănătate.

 

Multă vreme considerat o abordare alternativă de tratament, masajul se bucură acum de o creștere a popularității. Terapia prin masaj este o zonă intens explorată, care cel mai probabil că nici măcar nu și-a epuizat oferta, deja generoasă. Beneficiile masajului pentru sănătate sunt multiple, unele dintre ele fiind de-a dreptul surprinzătoare.

Beneficiile masajului pentru sănătate

Este relaxant

Da, asta știe toată lumea. Dar, așa cum am afirmat, este doar una dintre virtuțile sale. Când organismul este tensionat, cortizolul – hormonul stresului – determină tulburări în organism. Manifestările apar sub formă de insomnii, creștere în greutate, probleme digestive și dureri de cap. Ei bine, masajul poate reduce nivelul de cortizol și oferă organismului posibilitatea de a reveni la parametri normali.

Reduce stresul

Desigur, terapia prin masaj ajută la eliberarea de stres în perioadele foarte tensionate. Dar beneficiind regulat de ședințe de masaj, pe o perioadă îndelungată de timp, va crește nivelul de energie al organismului. Ceea ce va însemna dispariția durerilor de cap, mai multă energie și – nu în ultimul rând – un tonus psihic și emoțional de invidiat.

Scade tensiunea arterială

Aceasta este o descoperire relativ recentă cu privire la beneficiile masajului asupra organismului. Da, ședințele consecvente și regulate de masaj pot reduce atât tensiunea arterială sistolică cât și cea diastolică. O tensiune redusă (și ne referim la persoanele care suferă de hipertensiune) înseamnă un risc mai mic de a face infarct miocardic, accident vascular cerebral sau insuficiență renală. Iar lista afecțiunilor poate fi mai lungă de atât.

Relaxează musculatura

Cel dintâi scop al masajului este acela de a elimina tensiunea și încordarea din mușchi, eliminând astfel și sursa de durere. De asemenea, cu ajutorul masajului se mai obține creșterea flexibilității dar și un aport crescut de nutrienți și oxigen pentru țesuturile afectate. În consecință, se reduc atât rigiditatea cât și edemele (umflăturile) existente în mușchi și articulații. Cu ajutorul masajului sunt stimulate endorfinele (hormonii care anihilează durerea), care, la rândul lor, se vor ocupa de creșterea nivelurilor de dopamină și serotonină. Rezultatul: o stare de bine vecină cu euforia.

Efecte neașteptate

Îmbunătățește circulația sanguină

Tehnicile de masaj folosite de terapeuți pot să îmbunătățească circulația sângelui prin țesuturi. Prin mișcări specifice de stoarcere, răsucire și tragere, specialistul în masaj poate să îndepărteze acidul lactic din țesuturile musculare și să îmbunătățească și circulația limfei.

Ajută la îmbunătățirea posturii

Multe ore pe zi petrecute pe scaun, în fața calculatorului, dar și mișcările repetitive, au ca și consecință dureri de gât și spate. Rezultatul: spasme musculare, dureri care ajung în șolduri și chiar picioare, stare generală proastă. Terapia prin masaj poate însă ajuta organismul să revină în alinierea corectă iar corpul să se poată poziționa organic, sănătos.

Întărește sistemul imunitar

Se știe, persoanele care se confruntă cu niveluri ridicate de stres sunt mai vulnerabile în fața bolilor. Iar când stresul este combinat cu tulburările de somn și o alimentație necorespunzătoare, capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecțiilor este mult redusă. Aici intervine masajul, care, asemenea practicării exercițiilor fizice, ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic și rezistent.

Știai că…

… ședințele de masaj pot reduce sursele de declanșare a anxietății și depresiei?

My title page contents