Când să mergi la psiholog cu copilul pentru a primi ajutor specializat? Toți copiii au suișuri și coborâșuri emoționale: perioade de dispoziție, probleme cu prietenii, scăderi ale rezultatelor școlare.
Dar de unde știi dacă copilul tău se luptă cu ceva mai serios? Și când ar trebui să soliciți ajutor profesionist?
Unele lupte sunt normale
Stări de spirit, anxietate și dificultăți sociale și școlare. Aceste provocări normale de dezvoltare pot solicita copilului să schimbe perspective sau să învețe noi abilități. În cele mai multe cazuri, dacă îi oferi sprijin, sensibilitate și răbdare, copilul poate trece peste problemele lui.
Este firesc să sari rapid și să încerci să rezolvi problemele, dar copiii trebuie doar să știe că sunt auziți și înțeleși. Psihologii ne sugerează să folosim fraze de genul: „Văd că este foarte greu pentru tine să faci asta” sau „Am observat că te-ai luptat cu problema asta în ultima vreme”.
Când să mergi la psiholog cu copilul. Când să ceri ajutor?
Conform specialiștilor, un părinte trebuie să se preocupe dacă:
- Copilul are probleme în mai multe domenii ale vieții, cum ar fi relațiile de familie, performanțele școlare, activitățile din timpul liber și prietenii;
- Începe să se simtă rău cu sine. Este mai puțin încrezător sau mai puțin eficient;
- Prezintă îngrijorare excesivă pentru viitor;
- Este lipsit de speranță;
- Se retrage din familie, prieteni sau activități de care se bucura înainte;
- Are o schimbare semnificativă a obiceiurilor de somn sau a apetitului;
- Manifestă mai frecvent un comportament negativ;
- Are comportamente repetitive, autodistructive, cum ar fi smulgerea părului sau ruperea pielițelor;
- Face comentarii de genul „Aș vrea să nu fiu aici” sau „Nimănui nu i-ar păsa dacă aș fugi”;
- Vorbește explicit despre sinucidere.
Părinții trebuie să aibă încredere în ceea ce simt față de copilul lor. Tu îți cunoști cel mai bine copilul. Dacă observi ceva în neregulă, ai încredere în acel instinct. Este mai bine să mergi și să verifici ceva dacă nu ești sigur.
Când să mergi la psiholog cu copilul. Când să apelezi la ajutor specializat?
Părinții sunt deseori surprinși de cât de dispuși sunt copiii lor de a primi ajutor suplimentar. Uneori, chiar medicul pediatru este cel care-i ajută pe părinți să diferențieze ceea ce este și nu este normal și să-i liniștească. Dacă este necesar, tot acesta îți va recomanda un terapeut care este potrivit pentru copilul tău.
Atunci când copiii au probleme emoționale sau de comportament, cu atât primesc un tratament mai devreme, cu atât este mai ușor pentru aceștia să-și revină. Când ești îngrijorat de sănătatea mintală a copilului, membrii familiei, prietenii și poate chiar medicul pediatru îți pot spune să lași copilul să se relaxeze și să aștepți. Cu timpul va ieși din asta. Uneori acesta este un sfat bun. Alteori nu este.
Când să acționezi și când să mergi la psiholog cu copilul?
Există momente în care, în mod clar, trebuie să apelezi de urgență la un specialist. De exemplu:
Tulburări alimentare: cu cât un copil se confruntă mai mult cu o tulburare de alimentație, cu atât este mai greu să se recupereze. Primirea unui tratament cât mai rapid poate ajuta mult.
Istoric familial: Dacă au existat membri ai familiei cu boli mintale, există posibilitatea crescută ca și copilul să dezvolte o astfel de tulburare. În acest caz, este important să acționezi prompt.
Se taie, își face rău: Dacă descoperi că al tău copil se rănește, chiar dacă spune că nu mai face, este important să apelezi la ajutor. Este un comportament periculos care poate reprezenta modul lui de a trata o problemă serioasă de sănătate mintală.