8 sfaturi despre cum să crești copii fericiți și încrezători

Află și tu 8 sfaturi despre cum să crești copii fericiți și încrezători! A fi părinte este poate cel mai dificil job de până acum. Dar, ca în toate lucrurile, a deveni conștient este deja un pas bun spre soluție.

Ghidarea copiilor spre independență și responsabilitate, respectarea înclinațiilor lor naturale nu este o misiune imposibilă! Trebuie doar să urmezi îndrumările indicate de psihologi și pedagogi și să le aplici cu bun simț.

Iată 8 sfaturi despre cum să crești copii fericiți și încrezători:

Nu fi un părinte supraprotector!

Din cercetările publicate în Journal of Positive Psychology, a fi un părinte supraprotector, acest lucru nu reduce pericolele sau problemele cu care se vor confrunta copiii tăi. Și nu, nu este adevărat că astăzi problemele și pericolele au crescut de zece ori față de trecut! Nu au crescut sau au scăzut, ci doar s-au schimbat. Numărul copiilor a scăzut drastic, ceea ce duce la o atenție sporită acordată numărului mai mic de copii; cu riscul real de a nu le oferi spațiul potrivit pentru dezvoltarea armonioasă din punct de vedere fizic și psihic.

Copiii trebuie să înțeleagă că pericolele sunt peste tot în lumea din jurul lor, că pot cădea și se pot răni; pentru că așa învață să se apere și să crească sănătoși, puternici, fericiți, conștienți și responsabili.

Pune limite

Granițele ne limitează, dar servesc, de asemenea, pentru a ne menține în siguranță; și, mai presus de toate, pentru a face clar și simplu pentru toată lumea rolul lor în jocul vieții.

În fața lacrimilor, țipetelor și capriciilor, primul gând comun tuturor părinților este să cedeze și să le facă pe plac copiilor lor. În schimb, ceea ce poate părea un eșec mic și inofensiv îi învață pe copii că pot obține ceea ce își doresc doar comportându-se agresiv și nepotrivit.

Copiii trebuie să știe că părinții le sunt mereu aproape, acest lucru oferă siguranță copiilor. Astfel, ei vor ști că, dacă și când vor avea nevoie, mama și tata vor fi întotdeauna prezenți și gata să-i protejeze și să-i ajute. Dar ei vor ști, de asemenea, că, în primul rând, trebuie să încerce să facă față pe cont propriu.

Lasă copilul să experimenteze

Părinții trebuie să le ofere copiilor instrumentele necesare pentru a învăța să depășească înfrângerile și dezamăgirile. De fapt, atunci când un copil reușește să rezolve o problemă pe cont propriu, el își hrănește stima de sine și învață să jongleze cu dificultățile. Și va continua să facă acest lucru ca adult.

Acest lucru se traduce prin intervenția ca părinte numai atunci când este strict necesar pentru a ghida copilul, evitând situațiile periculoase.

Ajută-ți copilul să fie autonom

Un copil autonom va fi un adult fericit. Și există multe activități care îl pot ajuta pe copil să dobândească autonomie: să mănânce singur, să îngrijească grădina, să ducă gunoiul, să-și facă patul înainte de a merge la școală… . Acestea sunt câteva ocazii în care copiii se testează singuri pe ei înșiși și în prezența părinților.

Dacă responsabilitatea se traduce, de exemplu, prin a plimba cățelul, copilul tău va învăța, de asemenea, să fie empatic și altruist; calități care sunt învățate în contextul potrivit și în contact direct cu cei care într-adevăr „au nevoie de tine”.

Singura măsură de precauție: responsabilitățile trebuie să fie proporționale cu vârsta.

Lasă-l să se plictisească

Umplându-i toate zilele și nelăsându-i spații de singurătate copilului tău, acest gest limitează dezvoltarea abilităților sale creative; nu învață să se joace singur și să-și creeze o lume cu noi reguli și personaje noi.

Viața nu poate fi întotdeauna cu acțiune. Așa cum simți, fizic și psihic, nevoia de a te opri și de a te relaxa ascultând muzică bună sau uitându-te la un film, tot așa copilul tău are nevoie de „momente de plictiseală”, pe care să le petreacă stând întins pe canapea și uitându-se pe pereți.

Posibilitatea de a supraviețui unei după-amiezi întregi acasă, fără a folosi tehnologia sau fără propuneri din partea părinților, îi împinge pe copii să găsească modalități de a-și umple timpul și de a fi mândri și mulțumiți de alegerile făcute (singuri) fără intervenția nimănui.

Petrece cel mai bun timp cu copilul

Petrecerea unui timp de calitate cu copilul tău este crucială pentru creșterea și dezvoltarea personalității sale. Daca ești obosit, dacă nu te simți bine, dacă nu ai dorința de a fi cu copilul tău din orice motiv, nu te simți obligat sau vinovat: copilul tău va înțelege! Și poți fi sigur de asta, pentru că nu este interesat să aibă o marionetă așezată pe canapea pretinzând că se joacă cu el. Copilul vrea o relație reală și interactivă, cu o persoană care îl ascultă, care îi răspunde la întrebări și care e gata să se transforme în orice cer regulile jocului.

Ajută-ți copilul să găsească perspective

Va veni ziua în care copilul tău îți va spune că vrea să plece de la echipa de fotbal din care face parte sau a descoperit că nu-i mai place să cânte, ci iubește voleiul. Și ce vei face? Îl poți „forța” să-și păstreze angajamentul asumat sau îl poți ajuta să nu renunțe la prima dificultate întâlnită, să reflecteze asupra motivelor din spatele deciziei sale, să vorbească despre asta cu prietenii săi, pentru a le înțelege reacțiile.

Privind lucrurile din perspective noi, pe lângă faptul că duce la îmbogățirea emoțională personală, îl ajută, de asemenea, să se adapteze și să găsească cea mai bună modalitate de a acționa în fața diferitelor tipuri de dificultăți.

Cere-ți scuze și spune mulțumesc

Amintește-ți că învățăm prin imitație și nu prin concepte. Dacă vrei să-ți înveți copilul să ierte, să fie bun și altruist, să dea dovadă de recunoștință, mai întâi, trebuie să acționezi în consecință.

Cuvintele magice care pot deschide toate ușile lumii sunt întotdeauna aceleași: „îmi pare rău”, „te rog” și „mulțumesc”. Folosește-le în discuțiile cu copilul tău.

Cere-ți scuze când greșești! Ești un părinte, nu un zeu coborât pe pământ; poți face și greșeli și să recunoști acest lucru nu poate face decât bine atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

Mulțumirea este sănătoasă, pentru cei care dăruiesc și pentru cei care primesc. Ne face să ne simțim apreciați; în consecință, ne face să apreciem mai mult cine și ce ne înconjoară. A mulțumi nu este un act de slăbiciune. Și este, de asemenea, unul dintre pilonii din spatele unei educații bune. Ține cont de aceste sfaturi și crește alături de tine un copil fericit!

My title page contents