Cum să fii un părinte vitreg bun?

Chiar așa: cum să fii un părinte vitreg bun? Pentru a fi un tată vitreg bun este nevoie de timp și de dorința de a deveni un tată pentru copilul altcuiva.

 

1. Nu uita, copiii îl pot avea și pe tatăl biologic ca model

Nu încerca să concurezi cu tatăl biologic.

2. Petrece timp cu copilul. Ia parte la activitățile lui

Ajută-l la teme, la proiecte sau participă la evenimentele sportive la care participă copilul. Va observa că ești dispus să-i fii aproape.

3. Echilibrează timpul și darurile pe care le oferi copiilor tăi și copiilor tăi vitregi

Copiii tăi și copiii vitregi fac parte din familia ta. Evită crearea statutului de copil preferat, în orice situație. Fiecare copil trebuie tratat ca ceilalți și nici unul dintre ei nu trebuie marginalizat.

 • Nu-ți trata niciodată copiii vitregi ca și cum nu ar merita timpul sau afecțiunea ta doar pentru că nu sunt copiii tăi biologici.

4. Cum să fii un părinte vitreg bun. Comunică clar și calm

 • Spune-i fiului tău vitreg că ești dispus să vorbești cu el ori de câte ori are nevoie, și să fii un bun ascultător atunci când acesta decide să-și deschidă sufletul față de tine. Fii deschis și acceptă diferențele, deoarece copilul a trăit diferite experiențe înainte de a veni tu în familie;
 • Păstrează-ți părerea negativă despre tatăl biologic al copilului. Dacă nu ești întrebat direct, nu-ți spune părerea despre el în fața copilului sau a altora. Dacă ți se cere direct, fii precaut și sensibil, deoarece există adesea riscul unei reacții emoționale puternice. Fiecare părinte își educă copiii în mod diferit și dacă tatăl nu participă la creșterea copiilor din diverse motive, nu trebuie să-l judeci;
 • Nu te certa niciodată cu mama copilului în fața lui.

5. Respectă spațiile private ale copilului

 • Toți copiii, indiferent de vârstă, au nevoie de intimitate și de un spațiu personal rezonabil. Și, dacă nu există îngrijorări serioase cu privire la comportamentul sau activitatea copilului, cu cât îi oferi mai mult spațiu intim, cu atât mai mult va simți încrederea ta.

6. Cum să fii un părinte vitreg bun. Discută cu mama despre dorințele sale

 • Vorbește deschis cu mama lui, despre așteptările ei cu privire la educația copilului. Cât de mult te poți implica și ce sarcini îți revin;
 • Respectă deciziile mamei în ceea ce privește disciplina și sarcinile. Chiar dacă tu crezi că nu sunt potrivite, nu vorbi despre asta în fața copilului. În schimb, discută cu ea în privat despre preocupările tale și încercați să ajungeți la un compromis care să îl ajute pe copil.

7. Cum să fii un părinte vitreg bun. Ajută la planificarea viitorului fiului vitreg

 • Participă activ la deciziile privind viitorul copilului, vorbind cu mama și copilul, dacă este cazul.

8. Fii un exemplu bun pentru copilul tău vitreg

 • Fumatul, consumul exagerat de alcool sunt absolut de evitat într-o casă cu copii. Fii un bun exemplu pentru copilul tău! Evită comportamentele nepotrivite!

9. Amintește-ți, a fi un tată vitreg este un rol de conducere în cadrul unei echipe

Acceptă calitățile unice ale fiecărui membru al echipei, limitările și particularitățile acestora. Vor fi momente frumoase și chiar minunate, dar vor exista și conflicte, dezacorduri și dezamăgiri. Răbdarea, iubirea și compasiunea te vor ajuta să depășești aceste probleme. Tu ești adultul și, indiferent de gravitatea situației, trebuie să-ți amintești că în viitor vei privi cu alți ochi o situație încordată din prezent.

 • Fii tu însuți! Este aproape imposibil sa te comporți și să acționezi în moduri care nu sunt „naturale” pentru tine. Îți poți impresiona copilul pentru o vreme, dar adevăratul tău fel de a fi va fi dezvăluit mai devreme sau mai târziu;
 • Este o idee bună să menții o relație bună cu tatăl biologic al copilului, cu excepția cazurilor în care nu este binevenit în viața copilului. Mulți tați vitregi sunt prieteni buni cu părinții biologici ai copiilor lor vitregi. Ambii acționează în interesul copilului și colaborează spre binele acestuia. Dacă ambii bărbați sunt rezonabili, conflictele sunt rare;
 • Nu pierde ocazia să-i spui copilului tău vitreg că îl iubești.

10. Cum să fii un părinte vitreg bun. Încearcă să uiți că nu e copilul tău biologic

 În unele cazuri, a te gândi la situația în care te afli, te va face să te simți incomod și ca o prezență nenaturală lângă copilul tău vitreg. Tratează-l ca și când ar fi copilul tău: dacă îți iubești atât de mult partenerul, de ce să nu-i iubești și copilul?

My title page contents