Primăvara aduce flori dar și fluctuații de temperatură și presiune atmosferică. Efectele vremii asupra organismului creează probleme meteodependenților, care sunt clar afectați. Să aflăm cum.

 

Unele persoane acuză dureri de cap sau articulații, altele se confruntă cu alergii. Efectele vremii asupra organismului nu sunt explicate neapărat științific, însă ele există. Schimbarea vremii afectează organismul în multe moduri, unele dintre ele de-a dreptul periculoase. Vorbim chiar și de atacuri de cord.

Efectele vremii asupra organismului

Ieșirea din iarnă ne găsește, oricum, sleiți de energie. Pe lângă acest neajuns, schimbările vremii aduc și ele neplăceri și stări inconfortabile. Iată cum influențează ele sănătatea.

Modificări ale tensiunii arteriale

Tensiunea arterială se poate schimba din mai multe motive diferite, iar vremea nu face excepție. Schimbările de presiune determină modificări ale tensiunii arteriale. La rândul său, acest lucru poate conduce la alte complicații din cauza îngustării vaselor de sânge.

Dureri de cap

Schimbarea vremii poate provoca dureri de cap sau chiar migrene. Modificările meteo extreme – soarele orbitor și furtunile – influențează presiunea atmosferică și provoacă migrene. Explicația? Constricția vaselor de sânge de la nivelul creierului.

Somnolență

Hipersomnia (opusul insomniei) afectează unele persoane atunci când temperaturile încep să crească. Cercetătorii au descoperit că participanții la un studiu au dormit cu circa trei ore în plus în fiecare zi. Ai crede că asta înseamnă că suntem mai odihniți? Dimpotrivă. Deși dormim mai mult suntem mai obosiți și ne simțim groaznic în timpul zilei.

Inflamații

Conform unui studiu publicat în Nature Communications, modul în care funcționează ADN-ul se schimbă pe măsură ce se schimbă anotimpurile. Iarna, când vremea devine mai rece, sunt influențate persoanele care suferă de inflamații.

Piele uscată

Pentru că pielea nu mai beneficiază de umiditate din mediul înconjurător, ea devine uscată în anotimpul rece.Vântul puternic usucă și irită pielea și poate distruge bariera de protecție a lipidelor.

Atacuri de cord

Riscul unui atac de cord este mai mare iarna pentru că fluxul de sânge încetinește iar mușchiul inimii muncește mai mult pentru a pompa sângele.

Nivel scăzut de energie

Ai observat vreodată că ești tristă și letargică iarna, când este mai puțin soare? Aceasta este o tulburare reală, numită tulburare afectivă sezonieră. Nivelurile mai mari de melatonină și cele scăzute de serotonină te fac să te simți mai puțin fericită în lunile mai reci.

Glicemie instabilă

Sângele se îngroașă pe măsură ce temperatura scade și s-ar putea să vă fie mai greu să vă mențineți glicemia la un nivel stabil.

Dificultăți respiratorii la temperaturi extreme

S-ar putea să fie greu să respirați atunci când este fie prea cald, prea umed sau prea frig. Aerul rece provoacă mici fisuri în căptușeala tuburilor bronșice, ceea ce face dificil și dureros să respirați. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au afecțiuni pulmonare preexistente.

My title page contents