Importanța igienizării hainelor – Igiena hainelor este un aspect important al demnității cuiva. Grija noastră trebuie să fie în egală măsură pentru igiena corporală, cât și pentru cea a hainelor noastre. Se recomandă schimbarea hainelor în fiecare zi, chiar dacă nu sunt murdare.

De obicei avem două straturi vestimentare. Stratul interior (sau lenjeria de corp) și stratul exterior, cum ar fi pantalonii, tricoul. Primul strat de lenjerie stă chiar lipit pe piele și colectează transpirația și celulele moarte ale pielii, care pot murdări și lăsa un miros neplăcut pe haine. Bacteriile „adoră” să crească pe această murdărie și să producă un miros urât pe lângă mirosul specific al transpirației. Lenjeria de corp trebuie spălată mai frecvent decât cea de suprafață.

Spălarea hainelor murdare necesită apă curată, detergenți (săpun solid sau pulbere) și metode de spălare manuale sau automate. Dacă este posibil, este indicat ca hainele spălate să fie și călcate, pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor și a virusurilor ce se pot ascunde în țesături. Apa fiartă sau soluțiile dezinfectante sunt de folos pentru igienizarea corespunzătoare a hainelor.

Igiena, în termeni simpli, se referă la eforturile depuse pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor.

Igiena îmbrăcămintei

Conceptul de igienă se extinde la hainele purtate de o persoană. Copiii trebuie învățați să-și pună hainele murdare în coș și să se spele în fiecare zi. Aceștia trebuie să cunoască regulile minime de igienă. Să știe că trebuie să-și schimbe zilnic șosetele și lenjeria intimă. O igienă bună a îmbrăcămintei nu numai că va îmbunătăți încrederea în sine a unei persoane, ci va ține și bolile sub control.

Importanța igienizării hainelor. Poartă haine curate în fiecare zi

Îmbrăcămintea poate fi mai murdară decât ne imaginăm: sub murdărie se ascund bacterii, virusuri, transpirație. Fără o igienizare adecvată și frecventă, unele dintre aceste bacterii pot fi prezente săptămâni întregi. De exemplu, chiar dacă blugii nu se spală zilnic, trebuie spălați la un interval adecvat de timp, în funcție de purtare, la o săptămână sau o lună.

Dacă ești o persoană care transpiri foarte mult, fibrele naturale, cum ar fi bumbacul și lâna sunt întotdeauna alegeri bune. Lâna, de exemplu, înlătură rapid transpirația și se apără în mod natural împotriva dezvoltării bacteriilor (care pot provoca mirosul corpului). Cât despre mirosul picioarelor: spală-ți zilnic picioarele, usucă-le bine și, indicat ar fi să porți șosete din fibre naturale (cum ar fi bumbacul) în loc de cele sintetice, care pot agrava problema picioarelor urât mirositoare.

Hainele noi trebuie spălate înainte de a fi purtate

Deoarece oricât de „noi” ar fi prin definiție, hainele cumpărate au fost totuși expuse prafului, ambalate și transportate în condiții igienice necunoscute, manipulate și testate de alte persoane înainte de a deveni „ale noastre”. Bacteriile, germenii și ciupercile sunt elementele invizibile care, ascunse pe o haină recent achiziționată, pot crea multe probleme

Importanța igienizării hainelor. Prezența substanțelor chimice

Hainele sunt expediate și ambalate cu conservanți și chiar cu metale grele, amine, coloranți, alergeni și multe alte substanțe chimice care pot provoca reacții cutanate și dermatita de contact. Cea mai periculoasă este formaldehida, o substanță care reduce posibilitatea formării mucegaiului asupra țesuturilor, dar care poate crește riscul de cancer.

O spălare face îmbrăcămintea să fie imediat „a noastră”

Dincolo de nevoia de a spăla o rochie din motivele menționate mai sus, spălarea unei rochii recent achiziționate o face personală, oferindu-i mirosul garderobei noastre.

Cea mai bună precauție este să folosești un produs dezinfectant împreună cu detergentul. Astfel încât să dezinfectezi bine și să porți îmbrăcămintea cea nouă.

 

My title page contents