nu-uita-de-tine

Avem frecvent tendinta, odata ce ajungem parinti, sa uitam de noi, sa ne lasam dusi de val. Sa uitam ca existam si ca si NOI avem nevoie de timp si de dragoste. Asa ca, te rugam nu uita de tine.

 

Azi, de cand am devenit parinti, lista de TO DO-uri pare infinita. Insa cat e de reala? Pe lista imaginara din capul nostru, multi dintre noi,cadem din ce in ce mai jos in clasamentul prioritatilor noastre. Ajungem sa facem asta fie constient, din spirit de auto-sacrificiu, fie fara sa ne dam seama, lasandu-ne dusi de val.

Se baga in fata noastra pe ”lista” munca, social media, televizorul, copiii, parintii, socrii si de multe ori, orice ne poate tine departe de noi insine si de nevoile noastre.

Rezultatul? Stresul

Si, uite asa, ne intoarcem acasa mai obositi si mai nervosi decat atunci cand a inceput vacanta.

Acest fapt devine mult mai evident acum vara, cand incercam sa plecam in vacanta. In mod real, ne iese doar fizic deoarece mintea noastra ramane la datorii: mailuri, proiecte nefinalizate, plata facturilor, ratele de la banca, etc. Rezultatul este ca ne intoarcem acasa mai obositi si mai nervosi decat atunci cand a inceput vacanta.

 

De ingrijorat ne putem ingrijora oricand, dar clipa prezenta este unica.

Ce ar fi daca am inchide laptopul, am lasa telefonul si alte gadgeturi in camera de hotel. Daca ne-am deconecta  de la viata de acasa, de la viata altora. E important sa traim momentul prezent. De ingrijorat, ne putem ingrijora oricand dar clipa prezenta este unica. Hai sa ii acordam atentia cuvenita!

Traind constient in prezent si alungand ingrijorarile referitoare la lucruri din viitor pe care nu le putem rezolva acum ii dam creierului nostru o pauza. Un moment de refresh. Si cel mai performant gadget mai trebuie repornit din cand in cand. Creierului tau de ce nu i-ai oferi o vacanta? In felul acesta, cand te vei intoarce in cotidian vei putea functiona mult mai bine. Dopamina, neurotransmitatorul care se secreta in creierul nostru pentru a ne tine atenti si motivati dar si pentru a ne ajuta sa ne autoreglam emotiile, are nevoie de pauze. De fapt, comportamentul adictiv – inlcusiv dependenta de munca sau de gadgeturi – scade nivelul dopaminei pe termen lung, facandu-ne neproductivi.

Bucura-te de timpul liber. Aranjeaza lucrurile in asa fel incat sa ai timp special cu tine insuti, dar si cu partenerul de cuplu. Daca ai plecat in vacanta cu mai multi prieteni, faceti cu randul la supravegheatul copiilor si oferiti-va cateva clipe de singuratate in natura, dar si alaturi de partener. Daca aveti o bunica disponibila si binevoitoare, luati-o cu voi pentru a va putea degreva de grija supravegherii permanente a copiilor – in felul acesta chiar o sa va puteti odihni. Daca nu aveti niciun ajutor extern distribuiti-va sarcinile de parinti in asa fel incat fiecare dintre voi sa aiba timp liber pentru el sau ea in fiecare zi.

 

Poti citi mai multe AICI.

My title page contents