Învață-l să fie puternic și sigur! Ajută-l să crească! Agresiunea se poate manifesta pornind de la a răspândi zvonuri false despre o persoană în scopul de a o face să aibă o imagine știrbită, până la porecle și agesiune fizică. Pe scurt, termenul pentru care americanii au un verb special, acela de “bullying”, reprezintă abuzul de putere.
Atunci când un copil se simte fără putere, a fi agresiv cu alți copii este un mod de a se simți deasupra lor. Pentru că nu ai cum să îți ții copilul într-un balon de săpun care să-l protejeze întotdeauna, îl poți ajuta să se apere singur de astfel de agresiuni.
Familia voastră trebuie să-i fie model
Alice Miller, un cunoscut psiholog elvețian, afirma: ”Dacă un copil a fost obișnuit încă de la început să-i fie respectat cuvântul, nu va avea nicio problemă, mai târziu, în viață, să recunoască lipsa de respect direcționată asupra lui, indiferent de forma ce ar îmbrăca-o aceasta și se va lupta contra ei cu propriile forțe”.
Învață-l să fie puternic și sigur
Cea mai eficientă modalitate de a-l ține departe de a fi agresat, dar și de a deveni agresor, este să te asiguri că cel mic crește într-o familie în care iubirea și respectul sunt prezente și nu într-una în care relațiile dintre membrii se bazează pe utilizarea puterii sau controlului de către adulți pentru a-i controla pe copii. Dacă îl lovești pe cel mic atunci el va învăța ca violența fizică este modalitatea de răspuns a problemelor interpersonale.
Fii alături de el, la bine și la greu
Copiii singuratici, din păcate, sunt predispuși să fie agresați. Iar cum copiii sunt, de regulă, rușinați că sunt agresați, sunt îngrijorați și să le spună părinților despre acest lucru. Iar pentru ca 80% trebuie să reprezinte apropiere și conexiune cu copilul și doar 20% trebuie să fie ghidare, este important sa prioritizezi relația cu copilul tău și să fii dispusă să comunicați în orice moment, indiferent de cât de obosită, ocupată sau supărată ai fi.
Copilul învață de la tine
Dacă obișnuiești să renunți ușor într-o dispusă pentru a nu face o scenă, dar mai târziu te simți dată la o parte, este timpul să schimbi acest lucru. Copilul învață urmărindu-te. Încearcă să găsești modalități prin care să-ți susții propriile nevoi, menținând în același timp, respect pentru cealaltă persoană. Este, de asemenea, la fel de important, să nu te pui pe tine sau pe copil pe o treaptă mai jos, pentru că îl înveți și el să facă la fel.
Cuvinte cheie pe care să le spună
Copiii trebuie să știe cum să ceară ce își doresc în timp ce îi respectă pe ceilalți. Și pentru cazul în care este agresat copilul trebuie învățat câteva fraze care să-l ajute să se apere singur: „Este rândul meu acum!”, „Încetează!”, „Ia-ți mâinile de pe mine!”, „Nu este bine să rănești!”, „Nu-mi place să mi se spună așa. Vreau să ma strigi pe numele meu!, „Vreau să mă lași în pace!”. Aceste fraze trebuie spuse cu o voce puternică și din picioare.
Învață-l abilitățile sociale de bază
Copiii care agresează îi vizează întotdeauna pe cei pe care îi percep mai vulnerabili. Dacă micuțul tău face față cu greu provocărilor vieții sociale, atunci pune pe primul plan ajutorul copilul tău în dezvoltarea unor abilități care să-l scoată din această situație. Inventează jocuri legate de abilitățile sociale și apoi pune în practică ceea ce a învățat. Inventează jocuri de rol despre cum să intre într-un joc ce are loc în parc, între copii pe care nu îi cunoaște, despre cum să se prezinte unui alt copil la petrecere sau cum să inițieze el un joc.
Ignoră sau glumește, două răspunsuri bune
Cercetările au arătat că totul începe de la agresiunea verbală, motiv pentru care modul în care „victima” răspunde determină dacă micul agresor continuă sau nu să atace respectivul copil. Dacă agresorul simte că au avut efect negativ cuvintele sale și că a reușit să apese cqteva butoane sensibile, atunci va continua să atace. Tocmai de aceea trebuie să-ți înveți copilul să ignore un astfel de comportament prin jocuri de rol. Mai poate, de asemenea, dacă poate, să răspundă jignirilor dar cu calm și fără a fi, la rândul lui, agresor. Un astfel de exemplu este atunci când agresorul spune „Ești prost!” iar cel agresat poate spune „Serios?” sau „Și ce dacă?” sau „Mulțumesc pentru că mi-ai spus!”