Te-ai întrebat cât de important este masajul pentru bebeluși? Masajul infantil este o tehnică de relaxare care aduce numeroase beneficii sferei psiho-fizice a nou-născutului. În plus, are o valoare educațională și relațională extrem de importantă în construcția relației părinte-copil. Să vedem cum funcționează și ce este masajul bebelușilor!
Masajul pentru sugari este o tehnică de relaxare bazată pe contactul corpului între părinte și copil. Scopul masajului este nu numai de a aduce un beneficiu fizic nou-născutului, ci de a cultiva relația mamă-tată-copil prin experiența tactilă. Copilul învață să fie atins de părinte, devine conștient de propriul corp, de cel al celorlalți și reintră în sfera cea mai intimă a ființei sale.
Din toate aceste motive, experții consideră că masajul pentru copii este o metodă eficientă de comunicare și relație activă la un nivel experiențial mai profund. Această importanță este confirmată de numeroase studii și cercetări științifice care evidențiază efectul pozitiv al masajului asupra dezvoltării și maturizării copilului la nivel fizic, psihologic și emoțional. Precum și asupra îmbunătățirii funcțiilor biologice ale acestuia.
Cât de important este masajul pentru bebeluși? Importanța contactului fizic pentru dezvoltarea corectă a copiilor
Mai ales în primele luni de viață, una dintre nevoile primare ale bebelușilor este cea a contactului fizic. Copiii trebuie răsfățați și mângâiați de mamă, tată și de ceilalți membri ai familiei. Atunci când este încă în burtica mamei, atingerea este prima senzație pe care o cunoaște și o dezvoltă fătul, încă din a opta săptămână de sarcină. De fapt, în jurul săptămânii douăzeci, copilul este deja capabil să simtă atingerea mamei dacă aceasta își mângâie burtica.
Contactul fizic nu oferă numai copilului dragoste, afecțiune și protecție, dar reprezintă și un mare ajutor pentru creșterea corectă a sistemului nervos și imunitar. De asemenea, promovează o dezvoltare cognitivă mai bună. Când sugarii încă nu au învățat să interacționeze cu lumea extrauterină, ei sunt deja capabili să comunice cu părinții prin atingere.
Masajul bebelușilor își are originile în tradiția indiană și suedeză
Masajul infantil, așa cum e cunoscut astăzi, își are rădăcinile în tradiția indiană și suedeză, dar este inspirat și de unele poziții tipice de yoga. Astfel, se nasc o serie întreagă de mișcări care aduc multe beneficii importante pentru copil. Prin masaj, copiii au o percepție mai bună asupra modelului lor corporal. Și, prin urmare, le este mai ușor să-și coordoneze mișcările. De asemenea, sunt stimulate conexiunile neuronale, în beneficiul tuturor aparatelor corpului.
Cei mici, prin contactul cu mama și cu tatăl, se relaxează datorită producerii de hormoni de „fericire” cum ar fi endorfine și prin scăderea hormonilor de stres. În plus, masajul poate fi util pentru a ameliora disconfortul, cum ar fi colicile gazoase sau durerile musculare. Dar această practică nu este valoroasă numai pentru copii, ci și pentru părinți. Masajul întărește legătura emoțională și procesul de atașament, îi ajută pe mamă și tată să-și cunoască copilul care, la rândul său, va învăța să îi observe, simțindu-te în același timp iubit, răsfățat și ascultat.
Totuși, unii părinți s-ar putea să nu se simtă confortabil să-și maseze bebelușul (mai ales dacă este foarte, foarte mic), de teama de a nu-l răni. Acesta este și motivul pentru care participarea la un curs de masaj pentru copii este importantă. Învățarea mișcărilor, a gesturilor și a pozițiilor corecte îi fac pe mamă și pe tată mai încrezători în abilitățile lor. Să nu le mai fie frică că-l vor răni pe cel mic și să se bucure pe deplin de această experiență frumoasă care este masajul.
Masajul infantil: ce este?
În general, masajul trebuie efectuat atunci când copilul are stomacul gol, nu după ce a fost hrănit. Poziția recomandată este poziția supină (pe spate, cu fața orientată în sus), cea mai bună pentru stabilirea contactului vizual între părinte și copil. Mediul din jur trebuie încălzit, deoarece în timpul masajului copilul nu va purta haine. Lumina trebuie să fie slabă, fără zgomot în jur. Pe scurt, atmosfera care trebuie recreată trebuie să promoveze relaxarea maximă pentru nou-născut.
Masajul pentru copil (și părinți) este împărțit în 4 faze specifice, și anume în:
- stimulare;
- relief;
- relaxare;
- interacțiune.
Cât de important este masajul pentru bebeluși? Beneficiile masajului infantil
Fiecare dintre cele 4 faze ale masajului este asociată cu beneficii specifice:
- În stimulare, masajul îmbunătățește abilitățile de învățare și interacțiunea senzorială. De asemenea, accelerează conexiunile neuronale, promovând creșterea tecii mielinei. Beneficiile sunt obținute asupra sistemelor circulatorii, digestive, respiratorii și imune;
- În relief, totuși, unele secvențe de masaj sunt concepute special pentru a ameliora afecțiunile precum colica gazoasă și constipația, foarte frecvente la sugari. Dar și durerile de creștere și tensiunea musculară;
- În faza de relaxare, mișcările mâinilor ajută copilul să se relaxeze la nivel muscular. În timpul masajului, producția de endorfine crește, precum și cea a oxitocinei și prolactinei. În timp ce nivelurile de ACTH (hormonul adrenocorticotropic), cortizolul și norepinefrina scad;
- În ceea ce privește interacțiunea, masajul facilitează schimbul de mesaje emoționale (limbajul înregistrării este cel non-verbal), ajutându-i pe părinți să recunoască semnalele transmise de copil.