Încă din cele mai vechi timpuri, această podoabă a diferențiat o ținută banală de una sofisticată. Împodobită cu pietre prețioase și materiale fine, bentița a fost purtată de multe capete încoronate, devenind un semn al nobilității.
De fapt, ea e un accesoriu popular în Europa de mai bine de 2.000 de ani! Civilizațiile antice (Grecia Antică, Imperiul Roman) purtau coronițe din flori la diverse ocazii speciale ori la evenimentele semnificative din viețile lor. În cele din urmă, doamnele de la Curțile regale din vest le-au înlocuit cu piese confecționate din aur, argint și nestemate. Mai târziu, în secolul al XVI-lea, Anne Boleyn a făcut popular faimosul „french hood”, care acoperea parțial părul cu un voal și o bentiță rigidă, de catifea, împodobită cu perle sau alte pietre prețioase.
Moda a continuat să evolueze, iar pene, voalete, flori și pălării elaborate au continuat să evidențieze părul femeilor, această podoabă pe care multe dintre noi o considerăm neprețuită. În anii ‘20, bentița era purtată de o nouă generație de femei hotărâte să elimine restricțiile secolelor trecute. Louise Brooks și Clara Bow sunt două dintre actrițele perioadei care au devenit fashion icons prin ținutele accesorizate cu bentițe împletite. După război, bentițele în dungi, de inspirație marină sau cele subțiri, cu fundă au devenit preferatele unor personalități ca: Brigitte Bardot, Grace Kelly și Audrey Hepburn. Iar imaginea lui Jackie Kennedy purtând un costum elegant, mănuși albe și o bentiță cu fundă în timpul unei vizite oficialeîn India a făcut înconjurul lumii. Bentițele brodate, din mărgele ori înfrumusețate cu flori au devenit un statement al perioadei hippie.
„De ce să te schimbi? Fiecare are propriul său stil. Odată ce ți l-ai descoperit, ar trebui să te ții de el.” (Audrey Hepburn)
Bentițele oferă o unicitate unei ținute, o eleganță care te leagă de perioade pivotale din istoria lumii. Bentița este un element definitoriu, un accesoriu sofisticat care ar trebui să strălucească pe capul oricărei femei. Bentițele și ținutele feminine merg mână în mână. În confecționarea lor este folosită adesea catifeaua, care le oferă o strălucire discretă și creează impresia unui accesoriu de lux. De asemenea, satinul este o altă variantă ce adaugă un plus de eleganță. Astfel ajung să arate precum adevărate coroane care oferă un plus de rafinament și eleganță unei ținute.
Creațiile Mădălinei Vlad sunt unicat, lucrate manual și cu mult suflet. „Într-un secol în care timpul și energia necesară pentru a fi la modă au început să scadă, pălăriile au fost uitate și nu mai accesorizează orice ținută. Creațiile mele se adresează femeilor care deși trăiesc într-o lume a bărbaților, debordează de o feminitate și sunt în căutarea unui stil propriu”, povestește Mădălina.
Când treci pragul atelierului sau simți că ai ajuns într-o lume de basm, că ai deschis o carte ce te ajută să evadezi din cotidian. Fiecare creație spune o poveste, trebuie doar să te oprești din goana zilnică și să o asculți. De la beretele cu voalete, fascinatoarele din fetru cu flori sculptate în hârtie, pălăriile cu boruri largi perfecte pentru plajă până la bentițele realizate din cravate sau turbanele înflorate, toate reprezintă o piesă de rezistență pentru o ținută cu un aer atemporal.
Intră în universul Mădălinei, accesând paginile sale:
- Facebook: https://www.facebook.com/madalinavladpalarii
- Instagram: https://www.instagram.com/madalinavlad