Acum vreo 6 ani am inceput sa imi schimb alimentatia. Facusem o colonoscopie la care mi se descoperise un polip pe colon. Nu era malign, dar medicul mi-a spus ca in cativa ani s-ar fi putut transforma in cancer. Lucram de 2 ani la emisiunea „Ce se intampla, doctore?”, facusem o multime de materiale inclusiv despre problemele colonului, asa ca stiam foarte bine ca alimentatia pe care o avusesem timp de 20 si ceva de ani era cauza principala pentru aparitia acelui polip. A fost momentul in care mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva.
Initial am luat-o treptat. Tin minte ca mai intai am impus „regula” ca unul dintre cele doua feluri de mancare de la o masa sa nu contina carne. Daca aveam ciorba pe baza de carne, atunci felul principal era fara. Sau invers. Apoi am renuntat la sucurile acidulate, apoi la cele cu pulpa si tot asa, pana cand am ajuns sa beau doar sucuri facute de mine sau daca merg la restaurant comand limonada, fresh, apa sau ceai.
Obsesia pentru mancarea sanatoasa
Am avut insa o perioada in care devenisem obsedata de hrana sanatoasa. De fapt, de ce consideram atunci a fi sanatos, caci intre timp s-au mai schimbat lucrurile. De ce spun ca devenisem obsedata? Ma axam DOAR pe alimentatie. Citeam mult despre asta, puneam si in practica, ba chiar in acea perioada am mancat doar crud. Nu spun ca nu e bine sa mananci fara foc, sa ai o alimentatie raw vegan, dar eu am trecut brusc de la o alimentatie cu multa carne, lactate, produse procesate si fast food la una cruda. In plus, aveam impresia ca aceasta schimbare e de ajuns ca sa fiu sanatoasa. Nu era deloc asa. Slava Domnului, mi-am dat seama la timp ca faceam o mare greseala. De ce? Pentru ca eu mancam sanatos, dar miscare nu faceam absolut deloc, stateam foarte mult peste program, relaxare aproape ca nu exista in viata mea si ar mai fi multe aspecte care conteaza foarte mult pentru un stil de viata sanatos, dar de care eu nu aveam habar. Chiar in editia de duminica a emisiunii „Tinerete fara batranete” vorbim despre acest subiect, al preocuparii excesive pentru hrana sanatoasa, pentru ca nu sunt singura care a trecut prin asta 🙂 Ba chiar in ultima vreme tot mai multi oameni sunt preocupati excesiv de mancarea sanatoasa. Potrivit unui eurobarometru realizat in 2010 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, europenii se tem mai mult de ceea ce mănâncă decât de accidente de maşină.
7 pasi catre sanatateSi pentru ca nu doar alimentatia este importanta pentru un stil de viata sanatos, doamna doctor Gabriela Cirica, sef de sectie la Institutul „Ana Aslan”, ne dezvaluie care sunt in opinia dumneaei cei 7 pasi catre o batranete cu sanatate. Pe langa alimentatie, sport si relaxare, doamna doctor sustine ca extrem de importanta este respiratia (multi oameni nu stiu sa respire corect!), odihna, iubirea (nu se refera doar la iubirea dintre parteneri, ci si la iubirea de sine, iubirea de natura si nu numai) si suplimentarea (atunci cand este cu adevarat nevoie). O puteti urmari in emisiunea de duminica, la ora 13:30, pe Digi24.
foto Shutterstock.com