De ce sunt buni prietenii imaginari

2 din 3 copii au un prieten imaginar la un moment dat, asa ca este posibil ca si copilul vostru sa vi-l prezinte intr-o zi. Alina Ioana Ciocodan (Smartbox Family) iti spune de cand importanti prietenii imaginari pentru copilul tau.

Prietenii inventati de copii se nasc din imaginatii active si sanatoase. Ei le ofera copiilor o modalitate foarte buna de a exprima ceea ce simt si de a practica abilitati sociale. 2 din 3 copii au un prieten imaginar la un moment dat, asa ca este posibil ca si copilul dvs sa vi-l prezinte intr-o zi. Prietenii imginari ai copiilor sunt foarte diversi. Pot fi persoane pe care copiii deja ii cunosc, pot fi personaje din povesti sau desene animate sau chiar una din jucariile preferate care capata caracteristici umane. Sau poate fi un personaj creat in totalitate de imaginatia copilului. Acesti prieteni pot fi prezenti tot timpul, sau doar din cand in cand, pot avea o arie foarte clara de actiune – doar la masa din bucatarie de exemplu, si de obicei apar si dispar fara un motiv anume.

Inca de la varsta de 2 ani si jumatate copiii pot avea un prieten imaginar. De obicei, prietenia cu personajul inventat dureaza cateva luni, dar in unele cazuri copiii isi pastreaza prietenii imaginari chiar si 2-3 ani. Existenta prietenului imaginar se sfarseste atunci cand copilul este pregatit pentru asta. Prietenul imaginar al copilului este cineva special, care il sprijina pe copil, se joaca impreuna cu el, poate face lucruri pe care copilul nu poate sa le faca, nu il contrazice si nu-l invinovateste cu nimic. Copilul este cel care hotaraste ce spune, face si cu cine mai are voie sa se joace prietenul imaginar. Este modalitatea prin care copilul exploreaza o lume imaginara, creata doar de el insusi. Studiile arata ca acei copii care au prieteni imaginari sunt mai creativi si se bucura mai mult de povestile magice si joaca de-a personaje ireale. Modul in care copilul se joaca sau vorbeste cu si despre prietenul sau imaginar ne spune multe despre ceea ce simte si gandeste copilul. Aflam mai usor ce-i place, ce si-ar dori, ce nu ar vrea sa faca. Prin relatia cu prietenul sau imaginar, copilul devine mai sociabil, mai atent la nevoile celorlalti si mai empatic.

Cand prietenul imaginar se comporta rau

Ce facem insa cand prietenul imaginar incepe sa devina putin incomod pentru parinti? De exemplu, copilul poate incepe sa ceara parintilor sa faca lucruri pentru prietenul imaginar. Sa tina usa deschisa pentru ca acesta sa poata intra, sa-i pregatesca ceva de mancare, sa-i pregateasca patul. In astfel de cazuri, cereti copilului sa faca el aceste lucruri, si astfel pe de o parte ii aratati ca-i acceptati prietenul imaginar dar il si responsabilizati si-i dati ocazia sa-si formeze cateva abilitati.

Uneori, copilul poate insista sa-si consulte prietenul imaginar in orice ocazie sau chiar va cere sa faceti si dvs la fel. Spuneti-i copilului ca vreti sa stiti mai intai ce crede el, si apoi ce a zis prietenul imaginar. Cand copilul da vina pe prietenul imaginar pentru un comportament neacceptabil, cereti-i sa-i transmita prietenului imaginar ca a facut ceva gresit si impreuna cu prietenul sau sa repare greseala (sa curete murdaria, sa stranga lucrurile imprastiate, sa-si ceara scuze).

Mai multe despre cum sa dezvolti imaginatia si creativitatea celui mic pe audiobook-ul Cum dezvoltam imaginatia si creativitatea copiilor

foto Shutterstock.com

My title page contents