COPIII SUNT DIFERITI. SA-I CRESTEM DIFERIT!

DIFERITI

Toti suntem diferiti. Si asa sunt si copiii. Ii crestem la fel, insa fiecare are propriile nevoi. Descopera caracterul copiilor tai si intelege diferentele. E bine sa nu uitam: COPIII SUNT DIFERITI. Sa-i crestem diferit!

 

SEFUL

Responsabil, foarte sigur pe el, orientat spre actiune – il vei gasi organizand jocul celorlalti, dandu-le sarcini si veghiind ca totul sa mearga asa cum vrea el. Daca se isca vreo cearta, are mereu argumentele potrivite pentru a convinge pe toata lumea ca are dreptate. Emare maestru cand vine vorba sa critice. Acesta este este SEFUL.

Suna bine, insa neslefuite, aceste calitati se pot transforma repede in defecte, punand piciul intr-o alta lumina – autoritar, agresiv, manipulator si egoist; el crede ca are intotdeauna dreptate, iar cand nu i se va da, o va cere.

Cum sa te comporti cu un mic SEF?

Nu-i vorbi ca unui copil, daca vrei sa te asculte, ci spune-i direct ceea ce vrei sa-i transmiti. Dezvolta-i inteligenta, pentru a-l ajuta sa ia corect deciziile. Adora sa se simta stapan pe actiunile lui!

Ce sa nu faci daca ai un mic SEF acasa?

Acesta e copilul care nu suporta sa fie criticat in fata celorlalti. Nu-i place sa ii tii prelegeri despre absolut nimic, dar trebuie sa te arati interesata de ideile si sentimentele lui. Fii autoritara cu un astfel de copil, sau cum zicea bunica – blanda, dar hotarata.

PACIFISTUL

La polul opus se afla PACIFISTUL. E modest, intelegator, prefera sa se joace singur, nu are nicio problema. E cufundat in lumea lui paralela si pare sa nu-l tulbure nimic. E atat de linistit, incat multi vor spune despre el ca traieste in lumea lui. Ca e anti sociabil (chiar se simte inconfortabil intre copii), indiferent, incapabil sa duca la indeplinire sarcinile pe care le primeste.

Cum sa te comporti cu un PACIFIST?

Fii blanda cand ii faci observatie. Si, cel mai important lucru, asculta-l cu atentie atunci cand vorbeste. Accepta faptul ca este un caracter individualist si nu intra cu bocancii in viata lui. Iar cand iti da voie sa o faci, urmeaza regula de trei simpla: asculta-l, intreaba-l, ajuta-l (sa devina interesat de preocuparile colective).

Ce sa nu faci daca ai un PACIFIST acasa?

Oricat de mult ti-ar placea sa-l vezi jucandu-se cu alti copii, interactionand cu toata lumea, nu-l obliga sa faca asta daca nu-si doreste. Insensibilitatea ta ii va face mai mult rau decat crezi.

SUFLET

Este milos, sincer, loial, de incredere si usor de disciplinat. E ca o carte deschisa – vezi in ochii lui si cand e abatut, si cand e fericit. Fiind bland si bun, copilul SUFLET sufera de cele mai multe ori din cauza sensibilitatii sale. Situatiile cand nu este inteles sau nu este acceptat de cei din jur il frustreaza usor, dezamagindu-l. Are tendinta de a se martiriza.

Cum sa te comporti cu un SUFLET?

Trebuie sa fii blanda cu un astfel de copil si sa-l ajuti sa se simta protejat. Cum faci asta? Simplu, apreciaza-l, fii sincera cu el si ajuta-l sa-si dezvolte creativitatea.

Ce sa nu faci daca ai un SUFLET acasa?

Nu te astepta sa fie spontan ori perfect, dar nu-l face sa se simta vinovat pentru asta. In caz contrar, nu te astepta sa uite prea curand ceea ce ai facut!

SOARE

Iubeste viata si toate bucuriile ei marunte. Ii place sa socializeze, adora imbratisarile si e foarte ascultator. Dar si iscoditor. Acesta este copilul SOARE. Cu toate acestea, el poate deveni extrem de sacaitor, obraznic pana la sfidare, iresponsabil și egoist.

Cum sa te comporti cu un SOARE?

Ca sa ajunga sa nu dezvolte defectele enumerate mai sus, fii un parinte pozitiv pentru el. Lauda-l, ajuta-l sa-si dezvolte calitatile si crede in ideile lui.

Ce sa nu faci daca ai un SOARE acasa?

Nu-l ignora, asta in primul rand, dar nici nu-l lua prea in serios. Nu-i cere sa fie perfect in ceea ce face. El azi iubeste lacul, maine se indragosteste de mare. Asa e copilul-SOARE.

 

Bunica obisnuia sa zica – cum ti-i cresti, asa ii ai – cand se referea la copiii. Vorba asta e veche si demodata. Eu azi as spune altfel: sunt diferiti, creste-i diferit!

My title page contents